Голата истина за Ванга?

Следните твърдения могат да бъдат подкрепени с кадри от архива на БНТ, както, предполагам, и от архивни документи на ДС, но за вторите не съм убеден, че, ако изобщо съществуват, ще бъдат обществено достъпни. Все пак, ще бъде интересно да се направи едно детайлно проучване по въпроса.

Общоизвестен факт е, че Ванга е била близка до правителството на Тодор Живков. Присъствието й в компанията на Живков и други високопоставени членове на БКП е неколкократно документирано от Националната телевизия. Дъщерята на Тодор Живков, Людмила Живкова, се сприятелява с Ванга някъде между 1969-1970 г. и оттам насетне Ванга се ползва с протекцията на комунистическата партия, която изглежда е използвала ситуацията в своя изгода, със или без знанието на самата Ванга.

Предполага се, че Ванга е ползвала информация, събирана от секретните служби, за да печели доверието на своите посетители, които са идвали при нея с предварителни записвания, организирани от правителството. Тъй като Ванга е била изключително популярна, българската държава решава да подпомогне организирането на нейните служения и да ги таксува, осигурявайки на Ванга държавна заплата, която е представлявала минимална част от придобитите средства.

От началото на 70-те години, списъците с хора, които ще посетят Ванга са били изготвяни с предварителни уговорки, ръководени от държавата; с нарастването на славата й, редица чуждестранни и български политици започват да посещават Ванга, а, според сведенията, нейната къща, където се състояли служенията, била подслушвана от разузнавателните служби на държавата. В нейната среда са работели служители на Държавна сигурност, като не е изключено тя да е била манипулирана чрез техни внушения, които по-късно е предавала на посещаващите я политици.

Въпреки всичко, смятам, че, дори и без директен доказателствен материал, горните твърдения звучат далеч по-логично и достоверно от онова, което сме свикнали да възприемаме като популярния образ на баба Ванга и което също не е подкрепено от твърди доказателства, а по-скоро от анекдоти и пожелателно мислене.

За справка:

Още по темата:

Вашият коментар