Връх Кайлаш и Тибетското плато

source: visittibet.com

photos via visittibet.com

Отделни световни религии вярват в митична планина, която отговаря на „Райската градина“. Нейният връх има 4 лица, наредени в посоките на компаса, а от билото й потичат 4 реки към 4-те краища на света. Благодарение на даващите й живот води, тази планина е позната като „Ос на света“. В една от най-отдалечените области на Тибет има място, където тази легенда приема физическа форма.

Това място е връх Кайлаш (6714 м) в планините Гангдисе, които съставляват част от веригата на Хималаите. Кайлаш напълно съответства на легендата за митичната ос на света. Четирите лица на върха са грубо подредени по компаса, а 4 главни реки потичат от предпланините му. Те са едни от най-важните реки в Азия: Ярлунг, която в Индия се нарича Брамапутра, Инд и Сутледж, които текат през Пакистан, и Карнали, която е главният приток на Ганг.

Благодарение на връзката си с митичната планина, Кайлаш е толкова свещен, че никога не е бил изкачван. Това е най-важното място за поклонниците в Тибет. Това място се счита за свещено от пет религии: индуизъм, будизъм, джайнизъм, сикхизъм и местната тибетска религия бон. За тибетците поклонението е пътуване от невежество към просвещение.

Може би легендите за митични планини и реки формират „оста на света“, но Тибетското плато само по себе си със своите планини, ледници и реки, а и като двигател на мусона, поставя справедлива претенция да бъде истинската ос на света. Освен че захранват реките на Индия и Пакистан, тибетските ледници са извори и на други големи реки: виетнамската река Меконг, бирманската Салуиин, двете китайски реки Яндзъ и Жълтата река.

Всяка година от Тибетското плато изтича достатъчно вода да пълни Жълтата река, реката-майка на китайската цивилизация. Днес само в Китай, 300 млн. души зависят от водата от Тибетското плато. С дълбокия си ефект върху времето в Азия и водните системи, Тибетското плато помага за издръжката на почти половината световна популация. За момента. Най-малко.

Близо до най-високата точка на връх Еверест, гора от лед някога е покривала голямо пространство. А сега, заради промяната на климата много от нея си е отишла. Климатолозите предричат, че в следващите 30 години 80% от тибетските ледници може да изчезнат. По много начини крехката околна среда на Тибет е барометърът за нашия свят. Това, което се случва днес, след време ще засегне всички нас.

Научете повече за Тибетското плато и неговите местни обитатели, както и за други малко познати природни богатства в пределите на днешен Китай, от документалната поредица на BBC „Непознатият Китай“/„Wild China“ (2008), достъпна с български субтитри (благодарение на незнаен преводач) от златния резерв на Колибката.

Текстът на статията представлява финалните думи от третия епизод на поредицата (плюс някои допълнения от Уикипедия), който всъщност описва природата на Тибет:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s