Пламен Горанов – човек на годината?

На 10 декември, Международния ден на правата на човека, бяха връчени наградите на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността „Човек на годината“ – 2013, шеста поредна година на наградите за България. Журито направи мъдър избор, осмислящ идеята на тези награди, като връчи главната от тях не на един човек, а не две групи от хора – Бежанците и Приятелите на бежанците. Отличени в наградите на БХК бяха също: Калин Калпакчиев, Иво Божков, Зорница Стоилова, Диана Борлакова, Алберта Алкалай, Ранобудните студенти и Протестиращият пред Министерски съвет.

При номинациите на отделните кандидати всеки гражданин може да гласува свободно чрез „харесване“ от профила си във Фейсбук за избора на един или повече кандидати. Все пак, крайното решение кой да бъде отличен с наградата се взима от осемчленно жури.

Ако премахнем журито от уравнението, ставаме свидетели на няколко иронични, а може би по-скоро тъжни факти за гражданското (интернет-)общество на България през 2013-та. Факти, които, сами по себе си, говорят доколко българинът е узрял за подобна кауза като защита на човешките права.

Бежанците са около 4 пъти по-малко „харесвани“ от Приятелите на бежанците. Ранобудните студенти са около 4.5 пъти по-„харесвани“ от Бежанците и Приятелите на бежанците, взети заедно. Пламен Горанов е с около 100 гласа по-„харесван“ от Ранобудните студенти. Ако съдим по личностни характеристики, последното може би има своите основания, но имайки предвид с какво стана известен Пламен Горанов…?

Именно тук бих искал да припомня няколко много важни поуки, които можем да извлечем от трагичната смърт на Пламен Горанов. Припомням ги специално за онези, които са гласували „Пламен Горанов“ за „Човек на годината“. Като цяло, поуките са много, но тук съм се постарал да ги синтезирам само в 10 основни. Те са следните:

  1. Самоубий се.
  2. Самоубий се.
  3. Самоубий се.
  4. Самоубий се.
  5. Самоубий се.
  6. Самоубий се.
  7. Самоубий се.
  8. Изтрезней!
  9. Внимавай с подбора на символи.
  10. Самоубийството на здрав млад човек не е героизъм, а отвратителен пример за децата и хората с лабилна психика. Който се опитва да докаже противното, независимо от добрите си чувства и намерения, няма да намери решение на кризата, а само ще предизвика отварянето на нови рани в обществото, които ще доведат до още повече безсмислена болка и страдание.

Последните три поуки очевидно са от най-малко значение за хората, гласували за Пламен Горанов, като „Човек на годината“ и морален пример за своите събратя.

През 1969г. в Прага, Чехословакия, в знак на политически протест срещу (деморализацията  на чешките граждани, причинена от) съветската окупация се самозапалва 20-годишният чешки студент Ян Палах (на чешки: Jan Palach). Скоро след това той умира от изгарянията си, също като Пламен Горанов.

Площад „Ян Палах“ в центъра на Прага е наименуван на него, има и площад „Палах“ в Бърно. В Люксембург, Франция, Полша и Нидерландия също има улици, наречени на Ян Палах. В България – във Варна има улица „Ян Палах“, на която се намира търговски център, наречен „Ян Палах“ („Палах център“).

Последното, впрочем, е един от официалните мотиви за номинирането на Пламен Горанов за човек на годината, цитирам дословно: „Във Варна има улица „Ян Палах“, а улица „Пламен Горанов“ няма. Срамно е да го компенсираме с тази номинация.“ (Справка: http://humanoftheyear.org/?page_id=4504)

Пламен Горанов се самозапалва във Варна, където има улица, наречена „Ян Палах“. Фамилните имена и на двамата напомнят думи като „горене“ и „палене“ в славянските езици, а несъзнателното внушение е огромна сила при вземането на решения, особено под въздействието на силни емоции.

Хората, които издигаме като пример за подражание, са такива, заради техните постъпки. Внимавайте с подбора на символи и постъпки за подражание, освен ако не искате друг невинен човек да се превърне в поредния безсмислен въглен.

Още по темата: Как новините за самоубийства влияят на човешкото поведение, откъс от книгата на Робърт Чалдини „Влиянието: психология на убеждаването“. Чалдини е един от най-цитираните в света съвременни социални психолози.

Едно мнение по „Пламен Горанов – човек на годината?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s