Nat Geo Wild: World’s Wierdest Animal Taboo

Документална поредица, която по забавен и информативен начин изследва човешките „пороци“ на различни животни по света.

National.Geographic.Wild.Worlds.Weirdest.Animals.Taboo

Хората са част от животинското царство, но това, което може да е табу за нас, вероятно помага в оцеляването на някои видове. Тази поредица от три епизода изследва екстремни типове поведение при животните, като разкрива странни физиологични практики при различните видове, както и причините за това поведение.

Епизод 1 – Happy Hour: На слънчевия карибски остров Сейнт Китс, верветките (вид маймуни от семейство Коткоподобни) се търкалят по земята пияни и разпускат, подобно на младежи от колежанско братство. В Африка, силно опиянени слонове се впускат в пиянско буйство. Мадагаскарските лемури се „надрусват“, дъвчейки токсични многоножки. Дори строго социалните медоносни пчели биват „изритвани“ от своите кошери за това, че са опиянени и дезорганизирани. Колко често срещана е интоксикацията в животинското царство? И дали крие еволюционни ползи? Добре дошли в Света на най-странните по време за почерпка.

Епизод 2 – Friends with Benefits: Сред замръзналата пустош на Антарктика, бъдещета майка пингвин на Адели продава тялото си за камъни. Сред най-гъстите и мрачни джунгли на Африка, шимпанзета търгуват плът срещу секс.  В Канада, сбор на разбудилите се от хибернация панделковидни змии се превръща в луда оргия. Женската на силно отровния червеногръб паяк изяжда своя партньор жив, докато се съвкупяват. Дали тези животни са порочни? Или неудържимият импулс за възпроизвеждане е толкова фундаментална част от животинското царство, че „всичко се брои“? Запознайте се с най-странните „приятели с ползи“ на света.

Епизод 3 – Swingers: Нависоко в замръзналите японски Алпи, женски снежни маймуни се впускат в сексуален акт с индивиди от същия пол. Сред африканската савана, царствените лъвове се радват на интимни мъжки приятелства. Красивото морско конче не е просто Татко, той е бременен Татко. А на камшикоопашатия гущер от Мексико му предстои да изпита „непорочно зачатие“. В природата няма такова нещо като „нормален“ или „гей“. Полът е толкова разтегливо понятие колкото самия живот. Запознайте се с най-странните сластолюбци на света.

Цялата поредица е достъпна за гледане онлайн на този адрес (изпробвайте поред линковете в края на публикацията, тъй като някои от тях може би ще бъдат с изтекла валидност).

Първият епизод от поредицата, също така, е озвучен на български от екипа на Nat Geo Wild – България и доколкото знам все още го въртят по телевизията. За другите епизоди нямам информация, не съм попадал и на субтитри. Но цялата поредица си струва да се изгледа.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s