Истински детектив – разговор за религията

Не съм експерт по сериалите, но признавам, че понякога съм ставал жертва на тяхната пристрастяваща мощ. Последно такъв беше случаят с гениалния като изпълнение и замисъл Breaking Bad. True Detective има потенциала да си съперничи с него.

„Истински детектив“ е новата размазваща продукция на HBO.  Този сериал може да бъде описан накратко като сблъсък между простоватия чар на американския Юг и мрачната интелигентност на философа Ницше, с примес на окултна извратеност.

Зад стандартния криминален сюжет ще станете свидетели на отлична кинематография, добра актьорска игра, невероятно добър саундтрак, психологически задълбочени персонажи и сценарий, изпълнен с множество стойностни разсъждения за естеството на човешкия живот, каквито рядко откриваме сред посредствената тиня на масовите телевизионни продукции.

Тук ще споделя любимата си сцена от трети епизод на дебютния първи сезон. Епизодът се нарича „Заключената стая“ и в своята цялост е едно от най-сполучливите филмови изпълнения, които съм гледал:

Транскрипция на репликите от сцената:

Детектив Мартин Харт (Уди Харелсън): Църквата на възкресението, много старомодни вярващи. Можете да си представите какво мислеше г-н Умник.

***

Детектив Ръст Кол (Матю Макконъхи): Какъв ли е средният коефициент на интелигентност на тези хора, как мислиш?

Дет. Мартин Харт: Успяваш ли да видиш Тексас от своя пиедестал? Какво знаеш ти за тези хора?

Дет. Ръст Кол: Просто наблюдение и дедукция. Виждам склонност към ленивост, бедност, и жажда за приказки. Пускат последните си пари в малки, плетени панери. Може да се предположи, че никой от тях няма да открие ядрения синтез.

Дет. Мартин Харт: Виждаш ли? Това е арогантното ти поведение. Не всеки иска да седи сам, и да лъска пред учебника по криминалистика. Някои хора обичат общността си, общото благо.

Дет. Ръст Кол: Ако общото благо е това, да вярваш в приказки, не виждам кое му е благото.

Пастор Териът: Вашата болка ви е оковала. Отделила ви е от сърцето ви, а аз виждам много добри сърца тук. Гледам ви и виждам много добри сърца. Виждам много любов тук.

Дет. Мартин Харт: Можеш ли да си представиш, какво щяха да правят хората, ако не вярваха в нищо?

Дет. Ръст Кол: Същото като сега, само че някъде навън.

Дет. Мартин Харт: Пълни глупости. Ще започнат да се избиват, ще настъпи разврат, знаеш го.

Дет. Ръст Кол: Ако един човек се държи достойно, само защото очаква някаква божествена награда, тогава братко, този човек е скапан боклук. И аз бих искал да разоблича колкото се може повече такива хора.

Дет. Мартин Харт: (саркастично) А твоята преценка за това кои хора са боклуци е безпогрешна. Да не мислиш, че твоята тетрадка е нещо като скрижал?

Дет. Ръст Кол: Какво ти говори за живота фактът, че хората трябва да се събират заедно и да си разказват легенди, които противоречат на всеки възможен закон на вселената, само за да преодолеят поредния проклет ден? Какво говори това за твоята реалност, Марти?

Дет. Мартин Харт: Когато започнеш да говориш така, звучиш паникьосан.

***

Детектив Томас Папаня: И мислиш, че всичко това е измама? И хората просто грешат?

Дет. Ръст Кол: Определено. Още откакто първата маймуна погледнала слънцето и казала на втората: „Той каза да ми дадеш храната си.“ Хората са толкова слаби, че предпочитат да си хвърлят парите в шадравана, вместо да си купят храна.

***

Пастор Териът: Исусе Христе, приеми ни в обятията Си. Защото фалшът в живота ми не познава истината за Теб. Ти помръдваш всяка прашинка. Всяко листенце, в неговата прелест.

***

Дет. Ръст Кол: Прехвърлят самоомразата си към по-висок авторитет. Това е пречистване. Той попива техния ужас. Ефективността му е пропорционална на увереността, която може да им вдъхне. Някои лингвистични антрополози смятат, че религията е лингвистичен вирус, който променя мозъчните връзки и притъпява критичното мислене.

Дет. Мартин Харт: Аз не мога да го кажа с такива високопарни думи, но за човек, който не вижда смисъл в живота, определено мислиш за това твърде много. И все още звучиш паникьосан.

Дет. Ръст Кол: Поне не съм се засилил с колата срещу стената.

***

Тук свършва сцената от горния видео клип. По-нататък Ръст Кол продължава мисълта си така:

Всичко, което имаме, аз го наричам капана на живота. Генетично заложена увереност, че нещата ще се променят. Ще се преместиш в друг град и ще срещнеш най-добрите си приятели. Че ще се влюбиш и ще бъдеш удовлетворен. Да бъдеш удовлетворен и да спреш да търсиш, каквото и да означава, мамка му. Ние сме като празни делви насред буря, никога не получаваме удовлетворение. До самия край, никога не спираме да търсим… Нищо никога не свършва.

Превод от английски: Петър Хараланов

_____________________________________________________________________

Официален разпространител на сериала у нас е HBO Bulgaria – по този ТВ канал може да гледате новите епизоди всеки понеделник от 21:05, както и онлайн в HBO GO.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s