Условности на смешното

Има ли лоши шеги? Разбира се. По същество всички шеги са лоши. Да бъдеш добър никога не е забавно, от гледна точка на дееца.

Смехът е форма на пречистващо насилие, необходимо за психическото оцеляване на индивида. Като всеки акт на агресия, хуморът придобива обществена стойност, когато се извършва със съгласието на потърпевшите страни. Само тогава, от етична гледна точка, хуморът може да се счита за невинен, също като секса по взаимно съгласие и убийството по време на война.

Всеки човек има право да бъде сериозен, стеснителен, депресиран или просто тъжен, или, иначе казано, темерут – затова, когато бива натрапван, хуморът е невъзможен. До каква степен имаме право да влезем в конфликт с чуждото настроение, решава обкръжението от хора.

*

Кое е по-голяма проява на лош вкус: да се натрапваш или да обръщаш внимание на натрапника?

*

Да бъдеш искрен е проява на добър дух и лоши обноски. Ако насреща си имаш човек, който намила глупост след глупост, никак няма да е прилично да го наречеш глупак, но същевременно това ще бъде най-ефективният начин да се придържаш към истината. Ако ползите от твоя труд зависят от волята на един глупак, в краткосрочен план няма да е практично да бъдеш искрен, но в дългосрочен план този риск често се оправдава.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s