За прасето с уважение

Снимка: “Български традиционен календар”

Наближава Коледа и хиляди български прасета ще бъдат пожертвани за поредна година, с цел да сплотят християнското семейство, както и неговите атеистични членове, пред една, богата на протеини и въглехидрати, трапеза.

Днес попаднах на една впечатляваща статия, която просторно аргументира как на практика прасето е предотвратило масова ислямска инвазия в Европа. Авторът на статията цитира редица исторически документи и антропологически изследвания, а заключителните му думи са:

„Ислямът е географски заобиколен от зони с горски площи, подходящи за прасето, а се е наложил в голи и жежки райони, в които то едва диша. Прасетата се оказват най-зорката гранична стража на християнските земи.

Пуснете ги в Странджа  покрай проблемната бразда и те ще пъдят мюсюлманите, а ще пропускат само бежанците християни.

За да си пробие път, ислямът стимулира екологичните и икономическите условия, обуславящи възхода му. Най-важното от тях е да няма гори, за да не се въдят прасета. Тъкмо гората е и залогът в необявения екологичен джихад срещу християните в Южна Европа.

Отхвърляйки прасето, мюсюлманите автоматично спират да ценят гористите райони, в които то се чувства най-добре, и ги подлагат на обезлесяване. Тайното им оръжие е козата. Тя е най-големият горски душманин, тъй като унищожава подраста под склопа на широколистните гори, а и се катери по дърветата, за да бръсти листа и клонки. Пуснеш ли кози в някоя гора, тя става реликтова (спира да се възпроизвежда) и след време я няма. Като дава простор на козите, ислямът влошава условията за гледане на прасета и така премахва главната причина за недоверие в думите на Пророка.

В България обезлесяването е най-напреднало в райони с предимно турско население. Лудогорието например отдавна е анахронизъм като име. Гората редее и в Източните Родопи, Варненско, Айтоско – навсякъде, където се гледат овце и кози, но не и свине.
Но Албания предлага още по-драстичен пример за обезлесяване и козя експанзия. От картата в “Гугъл” се вижда, че тя е отчетливо разделена на гориста християнска част с прасета и гол ислямски район, над който тегне свинското проклятие.“

Сигурно ще бъда погрешно разбран от читателите-мюсюлмани. Затова уточнявам – не желая да пропагандирам религиозна омраза и съм противник на всяка подобна инициатива. Като оставим настрана вестникарския сензационен стил, това са факти. Тяхната цел е единствено образователна. Дали е християнска, ислямска, юдаистка, будистка, атеистична… глупавата забрана си е все глупава забрана.

Щом фактите го подкрепят, какво ни пречи да изразим уважението си към онзи животински вид, който се е жертвал многократно за човечеството и продължава да го прави? Прасето – интелигентно животно, близко по анатомия до човека – предизвиква несправедлива ненавист и погнуса у много хора, единствено заради гнусните условия на живот, в които най-често бива поставено да живее в плен на човека.

За жалост много хора по света не оценяват жертвата на прасето, а някои вегетарианци я смятат за ненужна. Нека опровергая убежденията на такива хора, които, по идеологически причини, рискуват да се превърнат в лицемери.

Наред с пържолите, пачата и свинските ушички на скара, следва и още един безспорен плюс на прасето: ефективността му при производството на желатин. Повече от половината желатин в света се извлича от свински субпродукти – свинска кожа, кости и хрущяли.

Като цяло, желатинът е най-простият аргумент срещу всеки, който заклеймява необходимостта от месо-преработвателната промишленост, както и не особено приятния труд на хората, работещи в нея. 99% от желатина в света се извлича от месни субпродукти, не-месните алтернативи са многократно по-скъпи и неефективни.

Желатинът се използва в производството на:

  • всички видове желирани бонбони;
  • всевъзможни десерти;
  • като стабилизатор и сгъстител в киселото мляко, крема сиренето, маргарина;
  • всевъзможни оцветители и бои, използвани във фотографията, театъра, киното;
  • разградимите капсули на лекарствата;
  • всевъзможни лепила – например, като спойка в главите на кибритените клечки и шкурката отстрани на кутийката;
  • безалкохолните напитки;
  • цветните гланцирани листчета;
  • и много много други продукти, които потребяваме ежедневно.

Да не говорим за колагена – нужният протеин за синтезирането на желатин. Ползите му за козметиката и медицината са неизброими. Разбира се, колагенът, използван с хирургически цели, е най-ефективно извличан от трупа на героичното прасе, не за друго, а за да бъде спасен човешки живот и същевременно да се предотврати осакатяването на човешки същества.

Снимка: Wikimedia.org

Справка:

Реклами

Едно мнение по „За прасето с уважение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s