Отворено писмо до Лидл България

V. M.:
бях си пуснала св-то за лидъла
и виж какво са ми отговорили

„Уважаема г-жо М.,
Благодарим Ви за проявения интерес за работа в нашата компания.
За съжаление трябва да Ви споделим, че няма да разглеждаме Вашата
кандидатура в
по-нататъшния процес на подбор, тъй като получихме кандидатури, чиито
профили
отговарят по-точно на нашите критерии.
Съжаляваме, че не можем да Ви дадем положителна обратна връзка. Пожелаваме
Ви
успех в бъдещите начинания.
Поздрави
Лидл България“

супер много се ядосах и им отговорих следното:

„Здравейте,
Съжалявам да разбера, че нямате желание да дадете шанс на един млад човек, който се опитва да направи първите си стъпки на работния пазар, завършващ висшето си образование. В Западна Европа в подобни на Вашия магазин работят хора с основно образование, такива, които не са имали желание да продължат обучението си и с минимални познания. Не зная какъв човек търсите и кой е подходящ кандидат за подредбата на стоки по стелажите, и как разбрахте, че аз не съм подходящ кандидат за позицията, която предлагате, но Ви желая успех в подбора на „по-подходящите“ кандидатури! Вярвам, че образован млад човек като мен може само да се радва, че не му се дава шанс да работи нещо под възможностите му. Благодаря Ви!
С уважение,
В. М.“

D. K.:
да се шибат

Advertisements

4 thoughts on “Отворено писмо до Лидл България

  1. Не че ги защитавам, но във въпросното писмо до теб не откривам каквато и да е обида или дискриминация. Тълкувам го така: търсихме някой, който да подрежда, получихме CV-та на хора, които преди са подреждали в хранителни магазини. Вие не сте работила такава работа преди, а ние не предлагаме в момента стажантски позиции.

    Like

  2. Защото, видиш ли, е много сложно да подреждаш стелажите в хранителен магазин и ти трябват години опит в тази сфера. Както пише в писмото: в Западна Европа, а и не само там, в подобни магазини от сорта на Лидл, работят предимно младежи, които нямат желание да учат и просто е трябвало да започнат да работят нещо (на които силно се съмнявам да са им искали предишен опит и стаж в подреждането на стоки по лавиците). Който и човек да хванете от пътя би се справил с тази работа, освен ако не е бавно развиващ се, психично болен, който не се лекува, или инвалид трета степен. Дори и да обявят, че търсят човек, който в последствие ще бъде обучен пак няма да бъде случаен, защото хората с предишен опит пак ще са с предимство, а този без опит по случайност ще е познат или „препоръчан“ от някой служител на магазина. В България всичко е съшито с бели конци и трябва да имаш подходящите контакти, за да стане връзката, иначе има риск да получиш писмо, че не ставаш за тази работа, защото преди това не си я работил. Но да, тук не говорим за обида и дискриминация, а за опит, който няма как да бъде придобит, ако не ти се даде възможност да започнеш да го трупаш. Странно как за стажантски позиции съм получавала отговор, че преди това не съм работила на подобна позиция и автоматично ми се задава въпросът: „Защо и как изобщо решихте да кандидатствате при нас?!?“. Защото за всяка една фирма или компания е много по-лесно да наемат някого, който вече знае за какво става въпрос и има понятие от работата и ще бъде „обучаван“ в рамките на 1-2 часа, отколкото тепърва да обучават някой новак. И ето, пак идва въпросът за предишния опит.. кой е крив и кой прав, не зная.

    Like

  3. Много тъжно е това,което са ви отвърнали, тъжно е защото така се случва с много млади хора.На мен също. Всички работодатели искат да бъдеш млад, но да имаш и някакъв опит в известни фирми от които може да гарантират за теб, но пък и да е си сменял прекалено много понеже това говори лошо за сериозността и подхода към работата ти. Да имаш не само висше образования но и възможни квалификации и сертификати по различни курсове, да изглеждаш задължително добре, да говориш английски, френски, немски, испански , италиански, вече и руски е задължително и в един момент когато имаш всички тези качества плюс още много, излиза че си прекалено умен и пак не те взимат.И след това всеки пита, защо всички напускат страна и отиват да работят и да живеят в друга държава…жалко е..

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s