Джеймс Лавлок и Земята като единен организъм

Един изключителен учен, заключил любовта в името си – James Lovelock – и една изключителна теория за живота на планетата като единен организъм, регулиращ условията за собственото си съществуване. Дотук няма нищо необичайно. Сложното идва, когато си зададем въпроса „защо е толкова трудно да осъзнаем най-простите истини?“

Разбира се, тази „регулация“ на условията за живот не е съвсем регулация, защото се извършва несъзнателно, чисто механично, химично, като следствие на стотици милиони години еволюция. Тоест, следствие на безброй опити и грешки от различни организми, практикуващи изкуството на симбиозата, нещо като едно гигантско махало без съвест и разум, което евентуално намира някакъв баланс между крайностите.

Също като теорията на еволюцията чрез естествен отбор и теорията на гравитацията, тази теория е подкрепена от множество естествени закономерности, но някак си научната общност все още плахо я нарича хипотеза и не желае да я приеме съвсем сериозно, макар че това едва ли има значение.

Според една трезва преценка на фактите, вече е твърде късно да „спасим Земята“, мнение, което споделя и самият Лавлок. Винаги можем да скочим рязко на спирачките, да забавим скоростта, но не и да избегнем катастрофата, която сами сме предизвикали, като дълго време сме изпреварвали неправомерно и сме карали в насрещното.

В недалечното бъдеще човешкият вид ще изхвърчи, изцяло и завинаги, от летящата гондола, наречена „планета Земя“, повличайки със себе си хиляди други форми на живот. Също като едно самонадеяно и невнимателно дете, увлечено в прекомерно опасна игра, ще загине почти на шега и нашият сравнително млад вид.

Но, разбира се, тук няма място за драма и съжаление, нито за морал и поучения. Това не е философия, нито религия. Това няма общо с хипи-движението, нито с онази псевдонаучна шашма, наречена „ню ейдж“. Всички форми на живот, които познаваме са неразделно свързани – факт. Сега добавяме към „неразделно свързани“ и „силно взаимозависими спрямо околната среда“. Това е просто наблюдение и констатация на фактите, с възможно минимално зачитане на предварителни убеждения и нагласи – жива наука. Ако донякъде се препокрива с дълбоките проникновения на древните народи, това е бонус.

А сега се насладете на документалния филм на БиБиСи за един човек, който си е позволил да бъде любопитен:

Заключение:

Може би, в крайна сметка, онова, което е крепило живота на Земята в продължение на над три милиарда години, може би съвсем случайно, е същото, което бихме нарекли „надпревара за съжителство“, за разлика от нашумялото схващане, че естественият отбор се задвижва от „надпревара за надмощие“. Надпреварата за съжителство представлява натрупване на благоприятни изменения в устройството на един мегаорганизъм с цел симбиоза между отделните му части. Може би онези молекули, гени, клетки, органи, индивиди, видове, които търсят надмощие, те отпадат от надпреварата по-рано. Това е естественият лек срещу раковите образувания. Онези, които не умеят да живеят в хармония с живота около себе си, отпадат от живота като цяло. На финала няма победители, защото финалът е само за приключилите играта. Онези, които умеят да сътрудничат просто продължават да играят, докато сами не прецакат играта и приключат своето участие.

Повече за „Земята като единен организъм“ (заглавие, което си позволих да заимствам) и подобни теми може да научите на прекрасния научнопопулярен сайт „Бръсначът на Окам“ –> http://bgchaos.com/category/origin/earth-single-organism/, списван от Ваня Милева (която някак си винаги е крачка напред в големите открития).

Едно мнение по „Джеймс Лавлок и Земята като единен организъм

  1. Pingback: Ричард Докинс – Поленови зрънца и магически куршуми | записки на един животохолик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s