Natura non facit saltum

Природата не прави скок. Всеки талант е плод на дългогодишна практика. Всяко чудо е следствие от струпване на естествени причини. Всяка сложност е сбор от множество прости елементи.

Имаме склонност да се чувстваме по-висши, уникални, различни спрямо околния свят, включително и спрямо другите от вида ни. Всъщност опитът показва, че колкото по-яростно се разграничаваме от животинското, сме толкова по-склонни да потъпчем именно човешките ценности, които ни издигат цивилизационно над животните, и толкова повече заприличваме на онова, от което се стремим да се разграничим – дивото, примитивното, по-нисшето в обществен и личен план. Повишеното чувство за уникалност води до неосъзнато уеднаквяване. Повишеното усещане за върховенство води до едностранчиво повишаване на конформизма, абсолютизиране, нездравословно изкривяване на реалността, както за индивида, така и за цялата общност.

Онова, което създава високи нравствени характеристики у едно същество е чувството за неизменна, доживотна обвързаност с околния свят, чувство на зависимост от другите форми на съществуване и чувство на близост спрямо тези други и чужди форми, без значение дали одобряваме или не тези чужди (от нашето лично/обществено тяло) форми, без значение дали те ни привличат или отблъскват. Когато изпитваме чувство към околния свят, нека то да бъде преди всичко осъзнаване, чувство на разбиране, отколкото присъда.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s