Образованието бравите си мени, но нрава – не

Дами и господа, поводи за притеснение няма, всичко е под контрол. Затворете спокойно очи и отворете спокойно университетските порти. Постарому дайте път на живородни таланти като този – неосъзнатият клоун, простоватото момче от народа и негов любимец, бъдещият държавник:

Наивното самодоволство, което виждате в края на „великата“ реч, съвсем скоро ще се ползва с депутатски имунитет и протекция от родната жандармерия. Докато вие бяхте млади и се забавлявахте, недоволствайки срещу помията, момчето се учеше да „кълве“ без излишни вкусови претенции. Вие се отнасяхте с насмешка към него, но той умееше да угодничи на когото трябва и когато трябва, и се изучи, и се справи добре.

Не се съмнявам, той ще успее да покрие с власт своето безпочвено самодоволство, докато голямата част от някогашните му колеги ще си останат само със спомена за смеха и един лек, но убедителен намек за безсмислие и беззаконие с пълен обхват за цялата страна.

Гражданският договор отпада, но, разбира се, първичните закони на страха и агресията остават. Да почешеш ташаците на по-едрия от теб примат, само защото е по-едър, се смята за висш акт на социална интелигентност. Тези закони винаги ще бъдат на власт, така че… поводи за притеснение няма, всичко е под контрол. Под контрол на генетичния произвол. Под контрол на политическия произвол. Под контрол на образователния произвол. Изобщо, живеем си в една добре контролирана произволност!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s