Жорж Батай за религията

От само себе си се разбира, че развитието на еротизма с нищо не е външно за областта на религията, но тъкмо християнството, противопоставяйки се на еротизма, е осъдило повечето религии. В някакъв смисъл християнската религия е може би най-нерелигиозната.

– Жорж Батай, „Еротизмът“

Моят коментар: Християнството представлява лицемерие, което дори е далеч от идеята за религия в културно-антропологически план. То се гради предимно на демагогия, отколкото на искрена вяра и религиозност, две неща, които, ако погледнем назад в историята на човека и дълбоко в себе си, бихме оценили като ценности.

Напоследък взех да се замислям как някои понятия впоследствие са придобили лошо име, заради некадърници, които упорито са се асоциирали с тях. Понятия като: метафизика, религия, комунизъм, капитализъм, християнство (да, разбира се, то също влиза в тази категория) и прочие каквото се сетите. Всичко, което на пръв поглед ни отвращава, а след дълбок прочит усещаме, че, по същество, дори ни привлича. Нищо не пречи понятията „наука“, „образование“, „култура“ един ден да се превърнат в насмешка, заради негодни копелета, които своеволно са се подслонили под тях. Затова е добре предварително да осъзнаем, че понятията не са това, което действително стои зад тях. Също както отделните личности от историята няма как да носят свръххиперболизираната отговорност, която им приписваме за „великите“ събития на миналото.

Призовавам всички да си позволяват да се изненадват по-често и да дадат шанс на автентичните, добре аргументирани мисли.

2 thoughts on “Жорж Батай за религията

  1. Тези понятия вече са се превърнали в насмешка. По-лошото е, че хората много се влияят един от друг и предпочитат да са като другите, а не като себе си. По-безопасно е. Някой го е казал много по-добре от мене – „В подражание на злото човек често надхвърля целта, в подражание на доброто той рядко я достига.“
    Въпреки това днешният ден се очертава много хубав ! Дано успееш да се награбиш ! :))))

    Like

  2. Pingback: Роже Кайоа – Войната и свещеното | 0,01%

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s