Некомпетентността въздейства

С какъвто се събереш, такъв ставаш. Клише? Да, но винаги актуално. Това е истината за човека – ние сме отражение на другите. Моят съвет е: избягвайте социалните групи, избягвайте организираните събития, поставяйте под въпрос твърдите убеждения и твърдите чувства. Митингите с цел да спасите държавата също могат да бъдат опасни. Властта развращава еднакво, както в ръцете на отделния индивид, така и в ръцете на сбора от индивиди (сборно повече). В масовите прояви, вдъхновени от подтик за назидание и мъст, извращенията надделяват. Болните мисли на един се мултиплицират в множеството, а действията му, попадащи извън всякакви рамки на благоприличието, получават одобрение от тълпата, възбуждат ненаситния й глад за зрелище и биват насърчени. Благоприличие значи да си представяш, че твоят противник си ти.

Затова, моля ви, дайте шанс на самотата, ако искате да спасите здравия разум у себе си. Само чрез изолация можете да постигнете онази трезва обърканост, несигурност, която ви дава изчистен общ поглед над нещата, изчистен от вяра, любов и очаквания. Приберете се у вас. Не ползвайте телевизора. Не ползвайте Интернет. Изолирайте се. Грабнете книга и се потопете в нея или излезте, но не на улицата, а някъде сред природата, без обкръжение от хора.

Събирайте се с изолирани личности. Тяхната компания е полезна. И не се опитвайте да ги интегрирате, нито зорлем да ги правите солидарни към нечия болка. Няма да стане. Ще се роди фалш.

Ако искате да раздавате заповеди – вие си знаете – правете го така сякаш те не важат за вас. Така ще изглеждате хем ангажирани, хем ще бъдете безполезни на „великата“ кауза, която сте си наумили да следвате, но пък ще изглеждате ангажирани. Това привлича и внушава страхопочитание. Некомпетентността въздейства най-силно, защото всеки може да открие себе си в нея.

Реклами

Едно мнение по „Некомпетентността въздейства

  1. Ничии болни мисли не могат да ме променят по никакъв начин. Ако аз не поискам това.
    Съгласна съм с раздаването на заповеди. Казваш с равен тон, излизаш и затваряш вратата.
    А некомпетентността се лекува – с компетентност. Вариантите са три: четеш, питаш, най-добре четеш и питаш.
    Властта развращава този, който иска! да поддаде. Абе, аз какво казах одеве за парите ?

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s