Некомпетентността въздейства

С какъвто се събереш, такъв ставаш. Клише? Да, но винаги актуално. Това е истината за човека – ние сме отражение на другите. Моят съвет е: избягвайте социалните групи, избягвайте организираните събития, поставяйте под въпрос твърдите убеждения и твърдите чувства. Митингите с цел да спасите държавата също могат да бъдат опасни. Властта развращава еднакво, както в ръцете на отделния индивид, така и в ръцете на сбора от индивиди (сборно повече). В масовите прояви, вдъхновени от подтик за назидание и мъст, извращенията надделяват. Болните мисли на един се мултиплицират в множеството, а действията му, попадащи извън всякакви рамки на благоприличието, получават одобрение от тълпата, възбуждат ненаситния й глад за зрелище и биват насърчени. Благоприличие значи да си представяш, че твоят противник си ти.

Затова, моля ви, дайте шанс на самотата, ако искате да спасите здравия разум у себе си. Само чрез изолация можете да постигнете онази трезва обърканост, несигурност, която ви дава изчистен общ поглед над нещата, изчистен от вяра, любов и очаквания. Приберете се у вас. Не ползвайте телевизора. Не ползвайте Интернет. Изолирайте се. Грабнете книга и се потопете в нея или излезте, но не на улицата, а някъде сред природата, без обкръжение от хора.

Събирайте се с изолирани личности. Тяхната компания е полезна. И не се опитвайте да ги интегрирате, нито зорлем да ги правите солидарни към нечия болка. Няма да стане. Ще се роди фалш.

Ако искате да раздавате заповеди – вие си знаете – правете го така сякаш те не важат за вас. Така ще изглеждате хем ангажирани, хем ще бъдете безполезни на „великата“ кауза, която сте си наумили да следвате, но пък ще изглеждате ангажирани. Това привлича и внушава страхопочитание. Некомпетентността въздейства най-силно, защото всеки може да открие себе си в нея.

Advertisements

One thought on “Некомпетентността въздейства

  1. Ничии болни мисли не могат да ме променят по никакъв начин. Ако аз не поискам това.
    Съгласна съм с раздаването на заповеди. Казваш с равен тон, излизаш и затваряш вратата.
    А некомпетентността се лекува – с компетентност. Вариантите са три: четеш, питаш, най-добре четеш и питаш.
    Властта развращава този, който иска! да поддаде. Абе, аз какво казах одеве за парите ?

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s