Човек, който не умее да прощава, не би оцелял

Човек, който не умее да прощава, не би оцелял дълго. Човек, който не умее да наказва, също не би оцелял. Природният закон гласи: първо идва компенсацията и след това опрощението.

В Библията умишлено е пропуснато едно важно пояснение към златното правило на нравствеността от учението на Иисус, а именно:

„Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях,“

към което аз бих добавил пояснението:

само ако нямат неизплатени дългове към вас.

С други думи, неправдата е следствие от неправилно вземане-даване между човеците. Не позволявайте да са натрупват неплатени сметки между вас и хората, с които общувате. Винаги подхождайте първо с добро, но ако някой ви нарани – наранете го реципрочно, преди да му се усмихнете отново. Ако ви е приятел ще ви бъде благодарен. Ако е глупак и не вдява смисъла на златното правило, отдръпнете се настрана от него, той ще си получи заслуженото другаде и без ваша намеса.

Христовото учение без това пояснение е учение за губещи. Захранка за наивни последователи, на които им предстои да бъдат безмилостно употребени от коварни хищници, самообявили се за „наместници“ на Бога.

Нека не бъркаме естествения ред на нещата. Прошка назаем не се купува. Това е капан, който води до проблеми и усложнения. Ако ви дават прошка назаем, лихвите ще са главоломни. Ако ви искат прошка назаем, то тя никога няма да бъде изплатена в обещаните срокове.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s