Лека ти пръст, Грамотност!

Лека Ви пръст, учителко Грамотност! Мила моя родна писменост, почивай в мир! Нямам думи да опиша насилието, което ви причиниха.

Ялов е, мами!“ – бащински ги напътства вашият сродник Разума. А те – „NENENENERAZBIRASH!!1„…

И като рекоха да е наопаки, наопаки ще да е отново!

И ограбват граматиката от нейните правота и изящество, оглозгват я до кокал, като бесни зверове, и на боклука я изплюват, барабар с всичките й чаркове. А запетайките, милите, от страх и невъзможност да се реализират в тая пуста нова схема, побягват коя накъдето свари: едни отиват в чужбина, намират си място в чужди граматики, където да ги уважават; други направо в гроба скочат, та се зарият с пръстта на древните си създатели, дето, казват историците, ги изковаха с кръв и стомана, та барем, като се зарият запетаите клети и ненужни никому горе, да запушат всяко свое сетиво, та, ако не друго, поне срама от настоящето да не берат!…
А трети пък запетаи, напълно обезумели, врат се там, където не им е мястото.

Справка за достоверността на изображението: страницата на Бойко Борисов във Фейсбук.

Аз съм българин и живея в България. Няма друг начин да го изкажа писмено на родния си език. Ако се определям по друг начин, значи съм нещо друго и онова истинското българско ми е чуждо.

За мен тоя, който не може да оцени истинското българско и пренебрегва истинското българско с лека ръка, а в същото време поема отговорност към българското, е лицемер и враг на родината. Невежеството само по себе си не е престъпление, престъпление е неговото оправдаване, престъпление е да отричаш вродената си човешка склонност да грешиш! Всеки, който изпитва любов и уважение към човешкото, има дълг да се бори за изкореняване на невежеството, първо у себе си и после у другите.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s