Да спрем престъпленията срещу дивата природа

В световен мащаб бракониерството е бизнес с приходи около 10 милиарда долара годишно. Наред с търговията на оръжия, наркотици, и човешкия трафик, търговията с продукти, извлечени от застрашени видове, е сред на най-доходоносните дейности на организираната престъпност. Днес три от най-емблематичните африкански видове – тигър, слон, и носорог –  са на ръба на изчезването, както никога досега.

Sumatran tiger

АЗ НЕ СЪМ КИЛИМ

Всяка част от тигъра – от мустаците до опашката – е предмет на незаконна търговия. Бракониерството е най-голямата заплаха за дивите тигри. Поради неумолимото търсене, части от техните тела се ползват за целите на традиционната медицина, народолечението, и най-вече като символ на висок социален статут сред членове на богати азиатски фамилии.

АЗ НЕ СЪМ ДЕКОРАТИВНО УКРАШЕНИЕ

Десетки хиляди слонове са избивани всяка година заради материала, изграждащ техните бивници. През 1989, Международната търговска конвенция относно застрашените видове на дивата фауна и флора забранява световната търговия със слонова кост. Въпреки това, все още съществуват множество нерегулирани местни пазари в значителен брой страни, които стимулират незаконна международна търговия.

АЗ НЕ СЪМ ЛЕКАРСТВО

Поне един носорог на ден бива убит заради погрешното схващане, че рогът от носорог може да лекува различни болести. Основният пазар сега е концентриран във Виетнам, където съществува новоизникнала вяра в лечебните свойства на рога срещу рака. Рогът от носорог също така се ползва от традиционната азиатска медицина за лечение на множество неразположения, включително треска и различни заболявания на кръвта. Рогът се използва също така и за облекчаване на махмурлук от богати азиатци.

ЧЕЛНИТЕ ЛИНИИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

Рейнджъри и местните общности често попадат на пътя на куршумите в борбата срещу бракониерството. Рейнджъри като Мба Ндонг Мариус в Габон трябва да се противопоставят на въоръжени банди бракониери, за да спасят своите слонове.

ПО-СКЪП ЖИВ, ОТКОЛКОТО МЪРТЪВ

Харизматични видове като тигрите са огромна атракция за туристите и са важен източник на приходи за много страни. Тук виждаме как бенгалски тигър пресича пътя пред тълпа от туристи в Национален Парк Бандхавгарх, Индия.

Научете повече за инициативата на официалния сайт на Световния фонд за дивата природа (WWF).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМИРАНОСТ ПО ТЕМАТА силно препоръчвам да гледате последния епизод от новата документална поредица „Африка“ на Дейвид Атънбъро – „Бъдещето“ – чието премиерно излъчване бе едва преди месец (02.2013). Съответният епизод, както и цялата поредица, преведена на български, може да свалите оттук, като напишете „Африка 2013“ в полето за търсене.

Реклами

Едно мнение по „Да спрем престъпленията срещу дивата природа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s