Психопатия: Лъжи и манипулация

Психопатите са патологични лъжци. Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от манипулация и експлоатация. Психопатът не вижда никаква причина, поради която да бъде честен или грижовен, загрижен за другите хора. Психопатите обикновено са много добри в лъжите, понякога са способни да объркат дори опитни разпитващи. Понеже не са способни[1] да изпитват срам или страх, езикът на тялото при тях или тонът на гласа им, и други подобни знаци, никога не ги издават, както обикновено се случва с другите лъжещи. Всъщност те не се страхуват от това да бъдат хванати в лъжа. Когато са поставени в ситуация да отговарят на въпроси и да се сблъскват с факти, те, без дори да направят пауза, ще преработят своята история така че да пасва на фактите и да изглежда последователна. Това непрекъснато преработване на историята им води до противоречия, които оставят слушателя объркан. Друга причина, поради която психопатите са такива невероятни манипулатори е, че те практикуват по-усилено.

Според Хеър, множество психопати са очарователни на повърхността и имат изключително умение да показват емоции (докато всъщност не изпитват такива). Термин, често използван е ‘сладкодумен’, означаващ импровизирано умение в речта, което е често неискрено или повърхностно, привидно. Те имат по-малко социални задръжки и вътрешни възбрани, и са по-екстровертни, доминиращи и уверени в себе си. Също така те не се страхуват да нанесат обида, да бъдат отхвърлени или да бъдат разочаровани. Когато се случи нещо подобно, те го игнорират и не се чувстват обезкуражени от това да опитат отново. Трябва да се отбележи, че не всички психопати имат това „спокойно и гладко“ очарование. Често, при недобро възпитание, на някои от тях им липсва социалната грация, изящество и елегантност или образование, за да впечатлят хората. Такива психопати разчитат повече на заплахите и насилието, за да получат, това което искат.

1

Чисто физиологически, поради нарушена функция на мозъка и по-конкретно вроден или придобит неврохимичен дефект при функционирането на амигдалата, частта от лимбичната система, отговорна за емоциите при човека – бел. Д.К.

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/Психопатия

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s