Значението на думата „дискриминация“

Докато превеждах един текст попаднах на израза „self-other discrimination“, което преведох като „разграничението Аз-Другият“. Все пак думата „discrimination“ малко ме озадачи, защото се сещах само за едно нейно значение на български, а именно „дискриминация“, дума, която (почти) винаги използваме в негативен смисъл. Когато направих справка с речника, установих, че думата всъщност има няколко различни значения, които до голяма степен подсказват и нейния произход:

DISCRIMINATION
1. разграничение (between … and)

2. разум, благоразумие, здрава мисъл, точна преценка

man of DISCRIMINATION здравомислещ човек, дискриминация, изтънченост (на вкуса)

Източник: sa.dir.bg

3 мнения по „Значението на думата „дискриминация“

  1. Ха ха ха. Дискриминация в наложилия се смисъл е едностранно /без де се попитали и без да си се съгласил/ да те лишават от даровете на природата и от придобивките на прогреса. А всъщност било „точна преценка“ и „здрава мисъл“. Има смисъл – той ме лишава, защото решава, че мога да мина по-скромно, а аз търпя и не отивам да му разбия носа. И всичко това /обикновено/ подправено с изтънчено лицемерие… пардон … изтънчен вкус. :))

    Харесвам

  2. „той ме лишава, а аз търпя и не отивам да му разбия носа“, не наричахме ли точно това Толерантност, обратното на дискриминация? А всъщност не са ли двете понятия взаимозаменими, защото лицемерието е неизменна част и от двете? Дали е породено от слабост или от сила, лицемерието си е все лицемерие. Друг е въпросът, че в модерното общество и двете понятия са придобили странен смисъл, свързан конкретно с някакви предубеждения – за цвета на кожата, за сексуалната ориентация, за религиозните убеждения и т.н. Тоест, днес дискриминация значи „той си въобразява, че аз го лишавам, като по този начин той ме лишава; вреди ми; обижда ме“, а толерантността е такава, каквото си я описала с едно малко допълнение – „аз търпя, и той търпи, и не отиваме взаимно да си разбием носовете“. И пак, общото си остава разбиването на носа, което бива отменено за момента и е просто въпрос на време да се случи.

    Харесвам

  3. Браво, удовлетворена съм! Много ми хареса последното изречение, Времето обаче е много разтегливо понятие в случая, тъй като колкото по-цивилизован съм, толкова времето ще бъде повече. Става лошо ако свърши……. Успешен ден.

    Харесвам

Вашият коментар