Как да отгледаме планета

Може да си мислим, че хората са най-могъщото живо същество на Земята, но растенията са тези, които отново и отново чертаят основния план за живота. Всички животни разчитат на растенията за своето оцеляване. Това не е случайност – растенията са една от най-могъщите еволюционни сили на Земята. Благодарение на тях земноводните са били способни да напуснат водата, растенията са имали намеса във възхода и падението на динозаврите, също така те са осигурили крайния триумф за насекоми, бозайници, птици и дори нас самите – всичко за тяхна облага. Защото растенията винаги са имали една единствена цел – пълна доминация над планетата. Това е история за безмилостна находчивост, съблазняване и измама; за невъобразима власт и амбиция. Епична приказка, „Как да отгледаме планета“ предлага зашеметяваща нова перспектива върху историята на Земята.

Живот от светлината: В първия епизод от поредицата, Иън Стюарт пътешества от впечатляващите пещери на Виетнам до отдалечените пустини на Африка. Той вижда как растенията първи успяват да впрегнат светлината от слънцето и да създадат нашата животоподдържаща атмосфера. Той разкрива епичната битка между динозаврите и най-високите дървета на планетата. Чрез удивителни изобразителни средства, той показва дишащи растения – и за пръв път, растения, които говорят помежду си.

Силата на цветята: Във втория епизод, д-р Стюарт открива как цветята са преобразили нашата планета. Той се отправя към отдалечените острови на Южния Тихи океан, за да проследи най-ранните цветя. В пустините на Африка и дъждовните гори на Виетнам, той вижда как те се привнесли прекрасни цветове към безинтересните пейзажи и са оформили облика на самата Земя. В този епизод той научава как растенията са повлияли на еволюцията на всички животни – как са дали летящ старт на нашата човешка история.

Претендентът: В третия епизод, научаваме за удивителното влияние на едно единствено растение: тревата. В саваната на Южна Африка, Иън Стюарт ни разкрива как тревата влиза в свирепа битка с най-големия си враг – горите. Той показва как да разберем начина, по който тревата трансформира живота в океаните, от едно порязване на човешки пръст от стръкче трева. В Сенегал, той среща най-умното шимпанзе на света. А сред руините на най-стария храм на Земята, той разказва невероятната история за това как тревата е задвижила човешката цивилизация.

Филмът е достъпен с български субтитри в kolibka.com.

Advertisements

2 thoughts on “Как да отгледаме планета

  1. Pingback: За горите и хората | бездарни излияния

  2. Pingback: Ричард Докинс – Поленови зрънца и магически куршуми | записки на един животохолик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s