Молекулярни сравнения

Откъс от книгата-->

Както скелетът е непроменлив при всички гръбначни животни, макар отделните кости да се различават, и както екзоскелетът на ракообразните е непроменлив при всички ракообразни, докато отделните „тръбички“ варират, така ДНК кодът е непроменлив при всички живи същества, докато самите индивидуални гени варират. Този наистина учудващ факт показва по-ясно от всичко останало, че всички живи същества имат общ прародител. Не само генетичният код, но и цялата генна/протеинова система за осигуряване на живота е еднаква при всички животни, растения, гъбички, бактерии, археи и вируси. Варира написаното в кода, а не самият код. И когато сравним написаното в кода – самите генетични поредици във всички тези различни същества – откриваме същия вид йерархично дърво на приликата откриваме същото родословно дърво – макар много по-задълбочено и убедително изложено – както и при скелета на гръбначните животни, скелета на ракообразните и всъщност целия модел от анатомични прилики във всички живи царства.

Еволюционно дърво на живота, показващо родословните връзки между видовете, чиито геноми са били секвенцирани към 2006г. Самият център представлява последният общ прародител на всичкия живот на земята. Различните цветове съответстват на трите надцарства (или домени) на живота: розовото представлява всички Еукариоти (животни, растения и гъби); синьото представлява Бактерии; а зеленото представлява Археи. Забележете присъствието на homo sapiens (човек) на второ място отдясно наляво в розовия сегмент. Светлите и тъмни участъци по протежение на външния кръг съответстват на отделните клади (разклонения): най-десният розов участък е Животни, лилавото от лявата му страна са Аскомицети (Торбести гъби), а със светло синьо от дясно са обозначени Firmicutes (тип бактерии). Първоизточник на изображението.

Ако загрявате постепенно ДНК, идва момент – някъде около 85°C – когато връзките между двете вериги на двойната спирала се прекъсват и двете спирали се разделят. Може да мислите за 85°C или каквато и да се окаже температурата, като за „точка на топене“. Ако оставите ДНК да се охлади, всяка отделна спирала спонтанно се свързва с друга отделна спирала, или фрагмент от отделна спирала, с които може да образува чифт, използвайки обичайните правила на двойната спирала за образуване на базови двойки. Вероятно мислите, че това ще бъде винаги партньорът, от който е била отделена и с който, разбира се, си съответстват съвършено. Това наистина е възможно, но обикновено нещата не са толкова прости. Фрагменти ДНК откриват други фрагменти, с които могат да образуват двойка, и най-често те не са първоначалните им партньори. И действително, ако добавите разделени фрагменти ДНК от друг вид, фрагменти от самотните вериги са в състояние да се свържат с фрагменти от отделни вериги от друг вид по същия начин, по който биха се свързали с фрагменти от отделни вериги от съответния вид. А и защо да не го правят? Това е забележителното заключение на революцията в молекулярната биология, открито от Уотсън и Крик, че ДНК си е просто ДНК. Тя не се „интересува“ дали е ДНК на човек, ДНК на шимпанзе или ДНК на ябълка. Фрагментите ще се свързват с готовност с допълващи ги фрагменти винаги, когато ги открият. Силата на свързването обаче не е винаги еднаква. Самотните вериги ДНК се свързват по-здраво със съответстващите им самотни вериги, отколкото със самотните вериги, с които имат по-малко сходство. Става така, защото повече от „буквите“ на ДНК („базите“ на Уотсън и Крик) откриват противоположни партньори, с които не могат да създадат двойка. В резултат връзките на веригите са отслабени – като цип с липсващи зъби.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s