Речта на Адам Савидж от „Ловци на митове“

В последните няколко седмици си напрягах мозъка да измисля начини, по които да говоря за разума и за това да бъдеш разумен. Оказва се, че предмета не е лесен. Аз съм човек, който усилено избягва конфронтациите. Аз съм, през повечето време, самото определение за разумен човек. Не обичам да казвам на хората неща, които те не желаят да чуят. Искам да се разбирам с хората. Искам хората да ме харесват. Искам да намирам добри неща у хората. Искам да разбирам гледни точки, които се различават от моята. Искам на надгробната ми плоча да пише: „Бе удоволствие да се работи с него.“ [Казано с чувство за ирония и последвано от смеха на публиката. Интонацията на говорителя и реакциите на публиката, разбира се, са неизменна част от тази реч. Гледайте видеото в края на преводния текст, за да не ги пропуснете. – Д. К.]

Имам деца. Искам да ги отгледам в свят, който има стойност за тях и към който те могат да прибавят стойност. Искам да се чувстват призвани да работят усърдно само за това, което обичат, за да бъдат повече от добри в него и да споделят своите живот и сполука с тези, които обичат. Разбира се, смятам, че това е което всеки желае за своите деца или за себе си. Опитвам се да им втълпя чувство за логика относно света, което значи, че през повечето време им посочвам абсурдни и смехотворни неща, като примери за противоположното. И в момента има много такива примери.

Все пак намирам утеха при мисълта, че за всеки, който е обръщал достатъчно внимание, за последните поне 300 години, света винаги е бил задушаващо претъпкан от абсурдни противоречия, и винаги е изглеждало, че всичко пропада бързо и право надолу. Придобивам това усещане, когато чета Томас Джеферсън, когато чета Камю, когато чета Вонегът. Намирам утеха в удивителните постижения на науките. По телевизията играя ролята на учен, възхищавам се на тези, които го правят в действителност.

Доказуеми явления, подлежащи на проверка, и предсказуемостта, която позволят, голяма или малка, те ме доведоха тук днес пред вас и те ще ме върнат отново при семейството ми, когато приключа. Те ми позволиха да се возя в автобус до столицата, да напечатам речта си на екран, да пътувам с кола дотук, да ходя с удобни обувки, и да нося дрехи и шапка, които предпазват бледата ми кожа от слънцето. Да летя със самолет до вкъщи. Този самолет, на който ще се кача, съществува и се задържа във въздуха, благодарение на милиони и милиони огромни и миниатюрни научно-изпитани предвиждания – повдигане, теглене, характеристика на материалите, физика, електричество, радиовълни, износване, скъсване, отклонение, контролни списъци, човешка грешка, грешка в машините и претовареност. Това е чудо на инженерството. То е резултат от един древен и много човешки стремеж. Стремеж, който ни прави такива, каквито сме във всички наши уникални специалности. Стремеж да решаваме проблеми.

Десетки хиляди хора комбинират своя колективен гений, за да изградят един невъзможно бърз и ефективен, тънък, издут балон от алуминии, толкова стабилен и безопасен, че ще ви се наложи да летите хиляди години преди шансовете за инцидент да се изравнят. Всичко, което прави нашите животи възможни, съществува, защото човешките същества са изпробвали нещата, които са откривали около себе си, правили са предположения, базирани на тези проверки, и след това са извършвали подобрение. Това е разумът, човешкият потенциал да осмисляш света.

Ето и няколко други неща, които, подобно на компонентите на самолета, са били подложени на проверка и доказани. Ще ги нарека факти:

 • Е е равно на шибаното m по c на квадрат.
 • Силата, приложена върху тяло, е равна на степента на изменение във времето на неговия импулс.
 • Земята не е центърът на Вселената.
 • Човек стъпи на Луната през 1969 и няколко пъти след това.
 • Горящо самолетно гориво причини трагично катастрофално срутване на Кулите близнаци през 2001.
 • Земята е сферична. Не точно кръгла, официално се смята за леко крушовидна.
 • Човешката индустрия причинява значително покачване на средната температура на Земята.
 • Възрастта на Земята е над четири милиарда години.
 • Еволюцията буквално е факт от живота.
 • Както казва Нийл де Грас Тайсън: „Фактите са истина, без значение дали вярвате в тях или не.“
Ето и някои убеждения, които за мен са верни:
 • Не може да образоваш децата за секса, като им казваш да не го правят.
 • Вярвам, че да направиш наркотиците нелегални е глупаво и нанася вреди на всички нас като общество.
 • Вярвам, че ако се грижим за нещата, които ни заобикалят и те ще се грижат за нас.
 • Вярвам, че във всеки инструмент се крие чук.
 • Вярвам, че хората притежават неотменното право да избират сами какво да правят с телата си.
 • Вярвам, че в едно общество е наш дълг да си помагаме един на друг по време на нужда.
 • Вярвам, че ако кажеш истината на хората и им позволиш да взимат решения, базирани на това, през повечето време те ще взимат доста добри решения, но не винаги.
 • Вярвам, че не трябва да правиш на другите това, което за теб е противно.
 • Вярвам, че, докато не всички хора са добри по същество, повечето се опитват да бъдат.
 • Вярвам, че не правилата ни правят морални, любовта един към друг – това ни прави морални.
И накрая, заключих, чрез внимателен, емпиричен анализ и много мислене, че има някой, на когото му пука за мен, който следи какво мисля за нещата, който ми прощава, когато правя по-малко, отколкото съм бил длъжен, който ми дава сили да се стремя към повече, отколкото мисля, че съм способен. Вярвам, че този някой знае всичко, което правя и мисля, и въпреки всичко той ме обича. След внимателна преценка стигнах до извода, че този човек, който следи резултата, съм аз.

Тази реч бе част от така наречения Reason Rally или митинг на разума, който се проведе на 24 март 2012 пред Вашингтонския монолит в столицата на САЩ.

Какво представлява митингът на разума?

Това е събитие, спонсорирано от главните секуларни организации в САЩ. Целта е да се обединят, насърчат и окуражат нерелигиозните хора от цялата страна, като същевременно се разсеят негативните мнения, споделяни от голяма част от американското общество.

Това бе най-голямото секуларно събитие в историята на света. Събитието е включвало музика, комедия, едни от най-добрите оратори и доста забава… и е било безплатно. Хората с увреден слух са имали достъп до жестомимичен превод, а също така са били осигурени и условия близо до сцената за хора в инвалидни колички.

Защо се провежда този митинг?

Из цяла Америка, във всеки голям и малък град, и всяко училище, секуларизма набира все повече скорост. Независимо дали хората наричат себе си атеисти, агностици, секуларни хуманисти, или ползват друг от термините, за да опишат начина си на живот, без наличието на вяра в определен бог. Според проучване за религиозната идентификация в САЩ от 2008, процентът на хората без религиозна принадлежност е нараснал във всички петдесет щата.

Целта на този митинг е напредването на секуларизма (в най-широкия смисъл на думата) сред обществото.

Дали това събитие ще бъде използвано, като възможност да бъде нанесен удар върху религията?

Не. Това е едно положително изживяване, което се фокусира върху колективните постижения на всички нерелигиозни хора през последните няколко години (и преди това) и което мотивира тези, които досега са наблюдавали, да бъдат по-активни. Макар говорителите да имат правото да кажат каквото си искат в своите речи, насоката на събитието е по-скоро празненство на секуларните ценности.

Какво смятат да постигнат участниците, чрез този митинг?

Основните цели са три:

 • Всички участници (и тези, които не са успели да се присъединят на място) да бъдат окуражени и да излязат на светло като хора без религиозна принадлежност, или просто хора, които подкрепят секуларното равенство.
 • Да се разсеят стереотипите – няма никакви „истински атеисти“. Към събитието се присъединяват нерелигиозни хора, независимо от своите политически убеждения, независимо от своя пол или произход.
 • Законодателно равенство. Нерелигиозните американци могат да се кандидатират за позиции в държавното управление и адекватно да представят вярващите, също както вярващите от управлението могат да представят своите нерелигиозни избиратели гордо и открито. Участниците в този митинг се надяват, че това събитие ще постави кандидатите без религиозна принадлежност в полезрението на американските гласоподаватели.
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s