Милиарди Земи, почти като нашата

Течната вода се смята за основен фактор, за да може една планета да поддържа живот.

Възможно е да има милиарди планети не много по-големи от Земята, обикалящи около бледи звезди в нашата галактика, твърди международен екип от астрономи.

Приблизителният брой „супер-Земи“ се базира на вече известни открития, като след това са били изчислени чрез екстраполация, имайки предвид броя на така наречените звезди червени джуджета, населяващи Млечния път.

Екипът работи с високо-прецизният планетариумен инструмент ХАРПС [1].

Този инструмент е пригоден към 3,6-метровият [2] телескоп към обсерваторията Ла Сия в Чили.

Харпс си служи с индиректен метод на засичане, който подсказва за наличието на обикалящи планети от начина, по който гравитацията им кара тяхната звезда да трепти докато наблюдаваме движението й в космоса.

„Новите ни наблюдения с Харпс показват, че около 40% от всички звезди червени джуджета имат по една супер-Земя, чиято орбита се препокрива с обитаемата зона, където би могла да съществува течна вода на повърхността на планетата,“ твърди отговорникът на екипа Хавиер Бонфилс от научната обсерватория към университета в Гренобъл, Франция.

„Тъй като червените джуджета са толкова често срещани – има около 160 милиарда от тях в Млечния път – това ни води до удивителното заключение, че само в нашата галактика съществуват десетки милиарди подобни планети.

Екипът на Харпс стигна до крайните цифри, след като проучи 102 внимателно подбрани червени джуджета, които са по-бледи и по-хладни от нашето Слънце.

Групата откри общо девет супер-Земи (определени като планети с маса от един до 10 пъти по-голяма от тази на Земята), като две от тях изглежда споделят орбитата на обитаемите зони около своите звезди.

Като групират всички данни заедно, включително наблюденията на звезди, които нямат планети, учените от екипа са способни да изчислят приблизително колко често срещани са различните типове планети, обикалящи около червени джуджета.

Това изчисление предполага, че супер-Земите в обитаемата зона се срещат в 41% от случаите, в обсег на вероятност от 28% до 95%.

Като се има предвид колко звезди червени джуджета се намират в приблизително съседство до Слънцето, това значи, че би могло да има може би 100 планети супер-Земи в обитаемите зони на звезди, които се намират на разстояние по-малко от 30 светлинни години [3].

Повдигнат е очевидният въпрос дали някоя от тези планети не само е обитаема, а действително приютява живот.

Тъй като червените джуджета са сравнително бледи и хладни, техните обитаеми зони са в по-голяма близост до звездата, отколкото е Земята до Слънцето.

Но за червените джуджета се знае, че са предразположени към звездни изригвания, които биха потопили близката планета в рентгенови лъчи или ултравиолетова радиация, и които биха направили живота там по-малко вероятен.

„Вече имаме идеи как да търсим следи от живот на тези планети,“ коментира съизследователят Стефан Удри от обсерваторията в Женева.

„Ако имаме късмета звездата да бъде затъмнена от планетата – нарича се транзит (преминаване) – тогава светлината от звездата ще е преминала през атмосферата на планетата преди да дойде на Земята.

Тази светлина ще носи информация за химическия състав на атмосферата.

Ако можем да намерим следи от елементи, свързани с живота в тази светлина, такива като кислород, тогава бихме могли да предположим, че на тази планета има живот.

Но ще са ни нужни огромни телескопи и вероятно разположени в космоса,“ съобщава ученият за програмата „Наука в действие“ на BBC.

Източник на статията: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17532470

Подобни статии:

Обяснителни бележки:

1. Англ. High Accuracy Radial velocity Planet Searcher – Tърсач на планети, способен да изчисли с голяма точност радиалната скорост – Д. К.

2. Не на стойност 3,6 млн долара, както биха ви подвели някои изглежда не особено добросъвестни преводачи. Цената на телескопа би могла да е повече, би могла да е по-малко, но тя определено не ни става ясна от първоначалният източник на информацията. Справка – Д. К.

3. На това място не желая да ви попаря надеждите и ентусиазма, но ще посоча няколко интересни факта, които може би ще го направят.

Една светлинна година е точно 9 460 730 472 580,8 km или около 63 241,1 а. е. (астрономически единици).

Към 8-ми февруари 2012 най-отдалеченият космически апарат Вояджър-1 се намира на 120 а. е. (1,796×1010 km) от Земята или около 16 светлинни часа (2011) и около 119,7 а. е. (1,79×1010 km) от Слънцето. Нужни са още 17 500 години, за да измине разстоянието от една светлинна година от Слънцето при настоящата си скорост от приблизително 17 km/s.

Предполага се, че вътрешният край на облака на Оорт е разположен на 50 000 а.е. от Слънцето, а външният на 100 000 а.е. Тоест, за да се преодолее разстоянието между външния и вътрешния край са необходими около две светлинни години.

Максималният радиус на областта на гравитационно влияние на Слънцето (Сфера на Хил) е 125 000 а.е. Отвъд него е същинското междузвездно пространство.

Най-близката звезда Проксима Кентавър (Алфа Кентавър) е разположена на разстояние от 4,22 св. години.

Центърът на нашата галактика, Млечният път, се намира на около 26 000 светлинни години.

Диаметърът на Млечния път е приблизително 100 000 светлинни години.

Най-близката спирална галактика, знаменитата галактика Андромеда, е отдалечена от нас на 2 000 000 светлинни години.

Галактика M33 е разположена на приблизително 3 140 000 светлинни години от нас и е най-отдалеченият обект, видим с невъоръжено око.

Най-близкото галактическо струпване, струпването Дева, е отдалечено на 59 милиона светлинни години.

Гравитационната аномалия Великият атрактор се намира на разстояние от 150—250 милиона светлинни години.

Великата стена на Слоун, едно от най-крупните образувания във Вселената (1/60 част от видимата вселена), се намира на разстояние от приблизително един милиард светлинни години.

Имайки предвид разширяването на пространството и скоростта, с която това става, радиусът на видимата вселена се изчислява на около 46,5 милиарда светлинни години. Това е повече от възрастта на вселената, засечена от космическото фоново лъчение. Ако ви е интересно как това е възможно може да прочетете тук.

Справка за разстояния на светлинни години от Земята.

Справка за настоящия статус на Вояджър-1.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s