Дамите първо!

Забелязвам, че доста от „комедиите“, които дават по телевизията, се разиграват около интимните връзки. Вие гледате ли такива неща? Семейна комедия? Е, не разбирам много от връзки, но през годините някои неща относно двата пола са ми направили впечатление, и бих желал да ги обсъдим. Мъже и жени: големите, космати, шумни мъжки създания, и по-малките, по-гладки, но все пак доста шумни, женски създания.

Ето всичко, което е нужно да знаете за мъжете и жените: жените са побъркани, мъжете са глупави. И главната причина жените да са побъркани е това, че мъжете са глупави. Не е единствената причина, но това е съществена причина. И впрочем, ако мислите, че мъжете не са глупави, проверете вестника. 99% от наистина ужасяващите гадости, които се случват на този свят са били започнати, основани, извършени, позволени или продължени от мъже. И това включва „вълната“ и „дай пет“, два от най-срамните моменти в историята.

Типичен мъж.

Но както казах, освен фактът, че мъжете са глупави, също така е важно да помним, че жените са побъркани. И ако не мислите, че жените са побъркани, попитайте мъж. Това е едиственото нещо, за което мъжете не са глупави; те знаят със сигурност, дълбоко в сърцата си, че жените са шибани откачалки!

Но това не просто се случва; не е инцидент. Жените имат добра причина да бъдат откачалки, като основната е тази, че по време на своя живот, сравнено с мъжете, те трябва да понасят много повече; те носят по-голямо бреме. Мислете за това по следния начин: в Голямата Космическа Столова, докато човешките същества се редят на опашката и достигат своя ред, където във всяка паница се сипват лайна, жените получават няколко допълнителни порции.

И моля разберете, мотивите ми тук не са егоистични или персонални. Не казвам всичко това, за да се помиря с жените, макар че някоя и друга свирка от време на време няма да е зле. Но това не е изискване. Това е опция. ОС: Опция Свирка. Не, просто смятам, че трябва да е видно за всеки искрен и трезвомислещ човек, че жените носят много по-голям житейски багаж, отколкото мъжете.

Типична жена.

Като за начало, те са по-дребни и по-слаби, тъй че отнасят шамари, юмруци, изнасилвания, малтретиране и, общо взето, получават здрав тупаник доста често. От мъжете, разбира се, които са по-силни. Ако жените бяха по-силни, това нямаше да се случва. Мъжете не биха посегнали, ако смятаха, че балансът е по-равностоен; те набързо биха отстъпили. И все пак, ако жените бяха по-силни, те вяроятно биха спуквали мъжете от бой просто за забавление. Така е честно.

ВЪНШНИЯТ ВИД Е ВСИЧКО

Друг главен проблем за жените: те трябва да изглеждат добре през цялото време или поне мислят, че трябва. Тъй че да бъдат привлекателни за своите мъжествени пазители.

„Трябва да изглеждам добре тази вечер, Пешо ще ме скъса от бой. Може би ще получа ритник в шибаната уста. Трябва да изглеждам по най-добрия начин.“

А за една жена да изглеждаш по най-добрия начин означава много неща. Като се започне с козметиката. Просто помислете за всички онези продукти и процедури, с които трябва да се справя една жена в света на козметиката: почистващи препарати, тоник за лице, основа, руж, пудра за лице, червило, гланц за устни, молив за устни, молив за очи, сенки за очи, молив за вежди, спирала за мигли, лак за нокти, лакочистител, маникюр, педикюр, изкуствени нокти, изкуствени мигли…

– Огледалце, огледалце…

ДАЙТЕ МИ МАЛКО КОЖА

… крем за лице, крем за шия, крем за очи, крем за бедра, крем за корени, дневен крем, нощен крем, студен крем, крем против бръчки, крем за почистване на грим, лосион за ръце, лосион за тяло, масла за баня, душ гелове, баня с мехурчета, ароматизирана баня, парфюми, одеколони, тоалетна вода, стягащи средства, овлажняващи средства, емулсии, ексфолианти, кожички, мъхове, обезкосмяване, маска за тяло, маска за лице…

КОСА КОСА!

… шампоани, поддържащи балсами, изсветляващи балсами, боя за коса, лосион за оцветяване, кичури, къдрене, изправяне, перуки, воали, кокове, удължители, гребени, барети, фиби, фуркети, кариоки, мрежи, ролки за къдрене, щипки, панделки, фльонги, кърпи за коса…

ПРОЦЕДУРИ

… овлажняване, изстудяване, разплитане, пръскане, нанасяне на мус, изсушаване, подстригване, подравняване, къдрене, къдрене на мигли, скубане на вежди, бръснене на подмишници, бръснене на крака, бръснене на триъгълника, епилация на триъгълника, епилация на крака, епилация на вежди, лазерна епилация (само да добиете представа колко е обширна темата вижте тук)…

И дамска чанта! Шибана дамска чанта, в която тя да носи всички тези глупости покрай себе си. Особено гримът, който трябва да е наблизо по всяко време.

„Трябва да си нося грима. В случай, че попадна на Пешо и той иска да ме скъса от бой. Трябва да изглеждам по най-добрия начин. Може би той ще ме удря в бъбреците и стомаха, за да не развали лицето ми. Той е толкова съобразителен.“

Някои козметични процедури за лице.

НЯМАМ КАКВО ДА ОБЛЕКА

Е, човече, надявам се ти е ясно, че като говорим за жени, които искат да изглеждат добре, говорим също така за облекло. Облеклото е онова, което създава цялата тая тъпотия, дето обсебва времето на една жена. Защото истината е, че жените трябва да купуват, притежават и носят невероятно голям брой дрехи:

СВАЛИ ГО !!!

Комбинезони, полу-комбинезони, камизоли, прашки, пликчета, чорапи, чорапогащници, найлонови чорапи, къси чорапки, боти, жартиери, корсети, тренировъчни сутиени, сутиени с подплънки, сутиени за кърмачки, спортни сутиени, сутиени без презрамки, уондърбра, бюстиета, копринена пижама, фустанела, пеньоар, халат, нощница, шорти, муу-муу, боди…

ОТ ГЛАВА ДО ПЕТИ

… блузи, потници, жарсе, пуловери, корсаж с презрамка, мини поли, дълги поли, памучни панталони, костюми, бански костюми, бизнес костюми, кюлоти, три-четвърти панталони, панталони, къси панталони, къси гащета, официални рокли, булченски рокли, вечерни рокли, улично облекло, облекло за плаж, облекло за коктейли, домашно облекло, домашна роба, зимна роба, есенна роба, пролетна роба, шапки, шалове…

Дамско облекло за различни поводи, култури и възрасти.

ДРЪНКУЛКИ

… брошки, значки, огърлици, висулки, медальони, медальон с капаче, гривни, гривни за глезен, обици, брачни халки, годежни пръстени, приятелски пръстени, халки за палците, халки за палците на краката, халки за зърната, халки за носа, халки за устни, халки за срамни устни.

И нека не подхващаме разговора за обувките. О, Боже! Съжалявам, момичета! Връщам си думите назад. Но поне ще бъда кратък: обувки за тенис, сандали, обувки с открити палци, обувки на токчета със закопчаване около глезена, чехли, пантофи, платформи, обувки с плоско стъпало, полу-платформи и… високи токчета. Високи токчета, които съсипват женските стъпала, глезени и колена, но правят задника и краката на една жена да иглеждат страхотно, тъй че как бихте обвинили някой тип за някакво си изнасилване?

„Хей, кучката си го просеше, тя носеше високи токчета!“

ЖЕНИТБА

Така, в общи линии, цялата тази мания да изглеждат добре има една цел. Предполага се, че води до романтика, а за някои това е силно желаната сватба. Сватбата е една от онези добри сделки, които жените успяват да получат: Мъжът „взима жена“, жената се „дава“, цялото нещо се плаща от семейството й, и всеки се надява тя да забременее моментално.

ЧУК ЧУК!

Онзи момент на сбъднати мечти…

Бременност! Хей, поредното страхотно щастие за момичетата! Невероятна възможност да натрупаш двайсетина килограма, да повръщаш рано сутрин, да ходиш като патица, да ти се подуят циците, и добра възможност за хемороиди. Имаме сделка!

И толково привлекателно облекло. Плюс факта, че тя не може да се изправи от дивана без чужда помощ. Ами, нейна си е вината. Това нямаше да се случи, ако си беше взела хапчето против забременяване или си беше ползвала диафрагмата. Забележете: нейното хапче, нейната диафрагма.

И БЕБЕТО СЪЗДАВА ГРИЖИ

Но помислете колко ползотворна е ситуацията за нея. Все пак, сега тя има бебе; бебе, което тя практически ще отгледа сама. И ако реши да бъде от тези майки, които си остават вкъщи, тя има привилегията да готви, чисти, да мие съдовете, да мие пода, да бърше праха, да пере, да простира, да глади, да пазарува, да кара голямата семейна кола и да забавлява гостите.

Тя е домакиня! Неплатен, домашен слуга в семейството. Честно казано, това описание отговаря по-скоро на традиционния модел. Новият модел е толкова по-добре: Тя „получава шибана работа, тъй че да може да носи нещо вкъщи“. Но, някак, отново се оказва в позицията на неплатен, домашен слуга, след като се прибере вкъщи от работа.

Една щастлива домакиня.

Знаете, службата? Където й плащат по-малко, отколкото на мъжете, за същата работа, където никога не получава повишение над едно определено ниво в компанията и където по цял ден я тормози някакъв загорял за секс олигофрен с издутина в панталона.

Вероятно е по-добре просто да си остане у дома, където никой не я притеснява с тия досадни фишове за заплата, и няма помен от ония глупости за здравна осигуровка, пенсионни планове и паричната помощ в случай на развод. Просто издръжка и грижа за детето… ако бившият може да бъде намерен. Бившият, който вероятно е разсъждавал, че тя вече изглежда малко износена и я зарязал за някоя, чиито млечни жлези все още не били провиснали.

Не можем да забравим тези млечни жлези, нали, момичета? Цици! Две цици, стърчащи право от гръдния ви кош; в някои случаи просто стърчащи. Е, поне за няколко години. Да, момичета, само по силата на това, че сте от женски пол, трябва цял живот да се разхождате с две уязвими млечни жлези, висящи пред вас като фенери. И ако, някак, ви хрумне идеята, че мъжете не одобряват размера и формата на тези млечни жлези, вие ще откриете голяма доза социален натиск, за да ги „подобрите“ изкуствено. Такова подобрение обикновено се извършва и съблюдава от мъже.

Ето и още една физиологична радост за жените: цикъл! Спазми, подпухване и кървене пет дни в месеца. 15% процента от времето. И може да добавите и времето прекарано с предменструален синдром. ПМС. Мъжете са му дали това име. Ако трябваше жените да го кръщават, щеше да се нарича „Моите няколко дни на истерия, плач и депресия, преди няколкото дни на кървене, спазми и подпухване.“ Мъжете все пак не го виждат от същия ъгъл. Мъжете изживяват ПМС като свой собствен проблем.

„К’во става, Пешо? Не ми изглеждаш много добре.“

„Заеби, жена ми има ПМС…“

НЯМАМ ПМС !!!

НЯМАМ ПМС !!!

Ето и няколко по-специални предимства за жените, в случай, че тези дотук не са ви били достатъчно: цитонамазка, маммография, хистеректомия, мастектомия, преносване, аборт, родилни мъки, епизиотомия, стрии и кърмене. И следродилна депресия. Не разбирам какво й пречи да се чувства добре…

И на всичкото отгоре, менопауза. Менопауза! Още странно поведение и вълнуващи физически усещания.

И в замяна на всичко това, в замяна на целия този тормоз от природата, какво е възнаграждението за жената? Ами, позволено й е да се качи първа в спасителната лодка. Поне теоретично. Колко често, мислите, се случва това наистина? О, и нека не забравяме, доста мъже с охота биха държали вратата отворена за нея. Всъщност, някои мъже са силно впечатлени от собственото си благородство; те обичат да се хвалят:

„Мда, сцепвам я от бой, ама щом притича от едната стая в другата, винаги придържам вратата отворена.“

Ще ви кажа колко кофти сделка получават жените: те са мнозинството на тази планета и в крайна сметка лайняният край на пръчката отново е за тях. Ето такова отношение получават те.

О, и едно друго неравенство, което пропуснах да спомена; много неравностойно. Но то е в полза на жените: те живеят по-дълго от мъжете. И, спомнете си, това се случва въпреки всички гадости, които трябва да изтърпят. Така че, кой, мислите, е по-корав? Мъжете или жените? Сами познайте.

И, не забравяйте, върху жените лежи огромната тежест на това да понасят мъжете.

Авторът е Джордж Карлин, един от най-великите стенд-ъп комици. Светла му памет!

Превод: Димитър Кръстев.

3 мнения по „Дамите първо!

  1. Страхотна реч! Но не обвинявайте жените затова, че са получили някой юмрук или някой селяк ги е изнасилил, защото Вие мъжете в повечето случаи се чувствате по-силни, когато посягате върху по-слаб от вас!!!

    Харесвам

  2. Скъпа г-це или г-жо, има логика в думите Ви! Само ще внеса една малка поправка – не „в повечето случаи“, а „винаги“. Ние мъжете винаги се чувстваме по-силни, когато посягаме върху по-слаб от нас. Така ни е устроила природата. И все пак, напук на природата, аз мисля, че истинското мъжество се крие в безумието да вдигнеш ръка или поне тон срещу привидно по-силния от теб. Мъжеството е черта на характера, както при мъжете, така и при жените. Липсата на мъжество обикновено подсказва и за липса на други важни черти на характера, като достойнство, стил, интелект. Затова такива хора с право могат да бъдат окачествени, както сама се изразихте, като селяци.

    И все пак, тъжната истина е, че селянията се предава най-вече по наследство и следователно днешните пораснали селяци не са имали голям избор като деца. Но веднъж на хиляда бащи се ражда един, който като малък не зазубря урока на своя баща, а спира и го осмисля, като това води до нарушаване на дълги семейни традиции, като например тази да се възпитава с юмруци. Потомъкът на такъв баща, съответно, пропуска не един урок, а цяла една дисциплина от своето ранно образование. Това значи както безплатен пропуск за един прекрасен и спокоен свят без насилие, така и вечната тежест от омразата и неодобрението на селяците.

    Харесвам

  3. Съгласна съм с вас. Трудно ми е да приема такива генерални заключения, относно двата пола. И да, крайно време е децата от ранна възраст да престанат да се водят по „стила“ на родителите си, а да си изграждат свой, сигурна съм, че ще е по-добър. Така в света ще има един „нов модел“ хора, чиито човешки ценности ще бъдат запазени.
    Но много важно е и родителите да оставят на децата сами да решават, а не да се намесват толкова фрапантно в живота им.

    Аз съм само наблюдател, нямам деца, не съм изпитвала тази власт, която налагат мъжете, но е достатъчно само като се вижда.
    И още мога да говоря по тази тема, но май се отклонихме от основната идея :)
    Имате изключително дар слово и знаете как да изразявате позициите си.
    Желая Ви здраве!

    Харесвам

Вашият коментар