Фабрикуване на съгласие – Ноам Чомски и медиите (1992)

Забавен и провокативен, този документален филм от 1992 изследва политическият живот и идеите на Ноам Чомски, световно признат лингвист, интелектуалец и политически активист. Чомски илюстрира как медиите тихомълком манипулират общественото мнение с цел да затвърдят дневния ред на властта.

Няколко думи от мен

В последно време медийният произвол на родна почва ми прави силно впечатление. Макар, че в информационното пространство подобни филми не липсват, малко са тези, чиито автори са от ранга на утвърден научен авторитет, като Чомски. Едва ли този филм ще достигне до много хора, а дори да достигне кой ще отдели два часа и половина да го гледа? И едва ли тези, които са запознати с Ноам Чомски ще бъдат изненадани от съдържанието, но дори това да събуди интереса на още един човек, готов да споделя знанието, пак е постижение.

Интересно, че докато търсих субтитри на английски, за да си улесня превода и евентуално да направя български субтитри, не намерих такива никъде из Мрежата, намерих единствено превод на гръцки, испански, чешки, френски, като най-вече преобладаваше този на гръцки. Изглежда народите на тези страни имат жив интерес към разбиране на механизмите, по които работи модерното демократично общество, което води до повишена гражданска активност, открито изразяване на недоволство и масови протести. Или протестите са просто съвпадение? Или пък гърците ги мързи да работят, а испанците имат гореща кръв? Не знам, вие преценете сами.

Споделям убеждението, че да влагаш усилия в образование и коректно информиране на обществото без да получаваш парично заплащане, не е загуба на време. Смятам, че когато това убеждение липсва изцяло и тези неща се правят за пари, информирането съвсем не е коректно.

Пояснявам, че авторите на филма насърчават „свободно и съвестно“ (справка: финалните надписи*) разпространяване на този филм, така че може да го споделяте където желаете, без опасения, че вършите нещо незаконно.

Официален сайт: necessaryillusions.ca/catalogue/manufacturingconsent
Оттук може да си го свалите безплатно: archive.org/details/NoamChomskyManufacturingConsent

*Преди намесата на WMG финалните надписи изглеждат така:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s