ACTA à la Orwell

Креативността не е кифла, която можеш да си купиш с пари. Тя иска да диша, иска свобода. Креативността не е робовладелец. Нейната суета се изразява в безмълвен призив за реципрочно креативна отплата.

Стремежът към притежание на всевъзможни титли, лицензи и патенти се нарича грандомания; стремежът към трупане на печалба заради самата печалба, трупане на пари, а не на идеи или познание, се нарича алчност. Тези две неща са не само причина за нанасяне на тежки вреди върху науката, културата и образованието на едно общество, в следствие на предизвикани от тях масово невежество и простащина, но те самите са характеристика, присъща на простака, невежата и безсъвестния престъпник.

Краят на свободния обмен на информация означава начало на тъмна епоха за човечеството, връщане към Средните векове и Инквизицията, замяна на хуманизма с канибализъм.

Прекратяването на свободния обмен на информация е смъртна присъда за научно-базираните съвместни трудове, образователната самоинициатива, животоспасяващи и животоподпомагащи открития в медицината, открития в областта на техниката, способни да улеснят комуникационни, транспортни и промишлени процеси, революционни открития във всички останали сфери на науката, насърчаващи не просто разширяване на теоретичните предели на познание, а пряко повишаващи качеството на живот и пряко обезпечаващи оцеляването на човешкия вид.

Законовото ограничаване на свободното споделяне на информация ще убие разследващата журналистика и ще обезсмисли нейната правозащитна функция на основен социално-политически информатор на обществото; властта ще излезе извън контрол и ще кулминира в диктатура, от което ще произлязат множество законово поощрявани жестокости срещу достойни, пълноценни и съвестни личности; изкуството и културата ще се превърнат в еднотипен продукт; децата на неплатежоспособните ще преживяват като безправови единици, отчуждени от обществения живот, независимо от своите интелектуални и трудови способности. Изброените структури, необходими за успешното развитие на едно гражданско общество, ще продължат да съществуват единствено под формата на лицензирани престижни понятия, изпразнени от смисъла и съдържанието на своите принципни функции.

Основните ценности и устои на човечеството постепенно ще избледняват от прекомерната им употреба в словото на властта и същевременната им непрактичност спрямо Закона. Креативността, като една от тези ценности, ще се претопи до неузнаваемост. По пътя на своята агония, тя ще бъде олицетворявана от образите на онези, поемащи най-тежките дози физическо страдание, сред тях ще се повтаря многократно и образа на смазано от насилие, проституиращо за прехрана, дете. Мъгла от страх, отчаяние и суеверие ще задушава населените места. Ще се водят войни в защита на умопомрачението. Хората гордо ще жертват живота – своя, на семейството си, на инакомислещите – в името на фалшиви обещания за по-добър живот, подплатени от автентични лицензи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s