Защо трябва да сме крайни

Крайностите създават контраст, чрез който нашите цели изпъкват. Пътя, по който сме избрали да вървим става по-ясен, когато имаме налице неговата противоположност. Фактите стават по-смилаеми, когато ги съпоставим с паралено съществуващи измислици. Нека вземем за пример Митко Парашкевов. Той, и най-вече това, което твърди, е златна мина за основите на остра сатира. А сатирата е храна за научната мисъл. Причината, поради която САЩ и Великобритания са по-напред с научния материал от България, е защото в тези страни крайно нелепите реклами, псевдонаучните практики, религиозният фанатизъм и тн са далеч напред в развитието си години преди подобните им у нас. Колкото по-абсурдни твърдения и практики съществуват, толкова по-добра почва има за изобличаването на нелогичната мисъл. Затова вземаме пример от евангелистите-креационисти и радикалните ислямисти, когато говорим за вредите от религиозната догма. Православната църква е светлинни години назад в крайната си нелепост и само може да мечтае за Атлас на Сътворението (http://www.youtube.com/watch?v=FPxGDXSJZfc) .

Пародоксално, но факт, научната мисъл в България трудно може да процъфтява на популярно ниво, именно защото й липсват популярни опоненти. Като цяло, общественото мнение у нас е хомогенно, сравнено с крайните схващания и практики на Запад. Хората са безразлични към спора между наука и псевдонаука. Липсата на активна дискусия предотвратява появата на аргументи, които биха формирали мнение в защита на една от двете страни.

Изводът е че ако искаме развитие и някакво движение, било то напред или назад, нагоре или надолу,за добро или за лошо, трябва да бъдем крайни и шумни, и да се надяваме на тотална глупост отсреща.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s