мистичност

вярвате ли в мистични явления? е това е просто начин на мислене. някои хора имат усещане за предопределеност. например, когато са обещали нещо и изведнъж се оказва, че то е непосилно за тях в даден момент след обещаването му. но те не мислят за това. случва се случайно събитие (например намирате на улицата пари точно онази вечер, която предхожда онази сутрин на онова пътуване, което е нужно за обещаната от вас среща; достатъчно пари, но с които почти цяла седмица преди това не сте разполагали) и те решават, че това събитие (от случаен характер) всъщност има своето просто обяснение, което бива директно свързано със задължителното спазване на обещанието. сякаш това обещание има някакъв предварително начертан, едва ли не божествен, характер. но дори и случайността в пределите на здравия разум не изключва тази хипотеза.
нека приемем че всичко е възможно. в такъв случай нищо не е възможно със същата сила. тъй като приемаме за възможна невъзможността за изпълнението на всичко. тъй че в какъвто и свят да живеем чудесата са реалност точно толкова колкото и реалността е чудесна. което не следва да доказва никакви теории и хипотези. светът, това е нашата представа за светът. или нещо подобно е казал Шопенхауер и други преди и след него са казвали. може би много важно, ОПРЕДЕЛЯЩО понятие за същината на природата (извинете тавтологията) е ползата. най-простият експеримент за доказване на това е въпросът Има ли Бог? и неговите хитроумни, но естествени отговори – да, има, когато аз имам полза от него; не, няма, когато аз имам полза от това.
смъртта е по-загадъчна като явление което пречупва кристалната решетка на социума, отколкото като нещо случило се на вече мъртвия индивид, организъм.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s