Исак Паси. Опити над душата. Монтен: Опити

Истинското знание е в мислите, а не в думите.

***

Готовността ни да умрем ни избавя от всяко подчинение и принуда, от жалките комбинации за спасяване на живота, тя е гордост и достойнство, единственият път, който мъдрецът с характер оставя за себе си.

***

Не е добро решението, което кара човека да избягва удоволствията с цената на живота. Противна е онази безчовечна мъдрост, която ни внушава да презираме и ненавиждаме грижата за своето тяло. Най-ценният плод на здравето е възможността да изпитваш удоволствие; нека не изпускаме първото ни попаднало удоволствие. Ние никога не грешим, когато следваме природата, висшият принцип е в това да умеем да се приспособим към нея. Не искам нищо друго, освен да желая и да се надявам. Лошо е, когато си отпаднал дотолкова, че да не можеш да желаеш.

***

Девизът на Монтен е: повече веселие, повече радост и по-малко от всичко, което им пречи. Дори и презрението към смъртта е потребно, за да може човекът да изпита от нищо несмущавана наслада. Веселието иска по-малко лицемерие и условности – то иска прямота и откровеност в човешките отношения. Признатата грозота не е така грозна и признатата старост не е така стара, както онези, които се гримират и заглаждат.

***

Който умее да се затвори и да се наслаждава в собствения си кръг, той е свободен като венециански дож – той се е освободил от веригите на робството, които човек сам си поставя. Ако се вярва на Сенека: paucos servitus, plures servitutem tenent, робството държи малцина, мнозина се държат за него. Истинската свобода се състои в това да имаш пълна власт над себе си. Съмнението, което ни освобождава от прекомерна заинтересованост в изкушенията на земята, е форма на свободата.

***

…ние лесно тълкуваме смисъла на човешките писания, когато това е в полза на нашите предварително изработени мнения. (Монтен, „Oпити“ II, 12)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s