Сам Харис: Науката трябва да унищожи религията

САМ ХАРИС

Невронаучен изследовател; Автор: Краят на вярата
източник: EDGE Question 2006
http://www.edge.org
превод: Димитър Кръстев

Повечето хора вярват, че Създателят на вселената е написал (или продиктувал) една от техните книги. Уви, има много книги, които претендират за божествено авторство и всяка от тях отправя противоречиви твърдения за начина, по който всички ние трябва да живеем. Въпреки съвместните усилия на много доброжелателни хора, антагонистичните религиозни убеждения все още вдъхновяват ужасяващо количество конфликти сред хората.

В отговор на тази ситуация, повечето разумни хора защитават нещо, наречено „религиозна търпимост“. Определено религиозната търпимост е по-добра от религиозна война, но тази толерантност крие и пасиви. Нашият страх от провокиране на религиозна омраза ни кара да бъдем неспособни да критикуваме идеи, които сега са очевидно абсурдни и все по-неадаптивни. Този страх също така ни е задължил да лъжем самите себе си – нееднократно и на най-високи равнища – относно съвместимостта на религиозната вяра и научната рационалност.

Конфликтът между религията и науката е вроден и съвсем безплоден. Постиженията на науката често са за сметка на религиозна догма; поддържането на религиозната догма винаги е в ущърб на науката. Време е да признаем един съществен факт на човешкия дискурс: или човек има добри причини за това, в което вярва, или не. Когато един човек има добри причини, неговите убеждения допринасят за всеобщото израстване на познанието ни за света. Не е нужно да делим науката на „твърда“ и „лека“ или да разграничаваме наука и други базирани на доказателства дисциплини, като история. Изглежда има доста добри причини да вярваме, че японците са бомбардирали Пърл Харбър на 7-ми декември 1941. Следователно, идеята, че всъщност египтяните са го направили, е лишена от състоятелност. Всяко здравомислещо човешко същество осъзнава, че да разчиташ изцяло на „вяра“ за решаване на въпроси от исторически план е както идиотски, така и гротескно – това е така, до момента, в който разговорът достига дискусия за произхода на книги като библията и корана, възкресението на Исус, разговорът на Мохамед с ангела Гавраил, или която и да била друга от свещените травестии, все още обитаващи олтара на човешкото невежество.

Науката, в най-широкия смисъл, включва всички разумни твърдения относно знанието за нас самите и света. Ако имаше добри причини да вярваме, че Исус е роден от девица или че Мохамед е летял до рая на крилат кон, тези вярвания щяха по необходимост да формират част от рационалното ни описание на вселената. Вярата не е нищо повече от позволение, което религиозните хора си дават едни други, за приемане на подобни твърдения, когато се провалят на теста за причинно-следствена връзка. Разликата между науката и религията е разлика между желанието непредубедено да се обмислят нови факти и аргументи, и предубеденото нежелание за същото. Различаването не може да бъде по-очевидно и логически последователно, и все пак навсякъде се премълчава, дори и в средите на кулата от слонова кост.

Религията става все по-несъвместима с появата на глобално, гражданско общество. Религиозната вяра – вярата, че съществува Бог, който има претенции как да бъде наричан, че една от нашите книги е абсолютно безпогрешна, че Исус ще се върне на земята, за да съди живите и мъртвите, че ислямските мъченици отиват директно в Рая, и т.н. – защитава погрешната страна в една ескалираща война на идеи. Разликата между науката и религията е разлика между непринудената отвореност към плодовете на човешките проучвания през 21-ви век и преждевременната затвореност към изследователска дейност като въпрос на принцип. Вярвам, че антагонизма между разума и вярата ще бъде все по-широко разпространен и труден за сдържане в близките години. Убеждения от желязната епоха – за Господ, душата, греха, свободната воля и пр. – продължават да бъдат спънка за медицински изследвания и да изопачават обществената политика. Вероятността да издигнем за президент на САЩ човек, който тълкува библейските пророчества буквално е реална и ужасяваща; също така възможно и ужасяващо е един ден да се изправим пред ислямисти, снабдени с ядрени и биологични оръжия, вероятността за това расте всеки ден. Ние сме почти безучастни, на нивото на собствените интелектуални заложби, що се отнася до предовратяването на подобни вероятности.

В духа на религиозната търпимост, повечето учени си мълчат когато трябва да разбиват противните фантазии на една предшестваща епоха с фактите на тяхна страна.

За да спечелят тази война на идеи, учените и останалите рационални хора ще имат нужда да открият нови начини, по които да говорят за етика и духовно преживяване. Различаването на наука от религия не е предпоставка за изключване на нашите етически интуиции и необикновените състояние на съзнанието от разговорите ни за света;  то е предпоставка за нашата непреклонност към това, което е резонно да разберем на тяхна основа. Трябва да намерим начини да задоволим емоционалните си нужди без да влизаме в унизителна прегръдка с нелепото. Трябва да се научим да се обръщаме към силата на ритуала и да отбелязваме преходите на всеки човешки живот, които изискват дълбочинно осмисляне – раждане, брак, смърт и пр. – без да се самозалъгваме за природата на реалността.

Надявам се, необходимата трансформация в нашето мислене ще става все по-видима в процеса на узряване на научното ни разбиране за нас самите. Когато намерим изпитани начини да направим хората по-дружелюбни, по-малко страхливи и искрено очаровани от факта за нашата поява в космоса, вече няма да имаме нужда от разединителни религиозни митове. Само тогава практиката да отглеждаме децата си да вярват в убеждението, че са християни, евреи, мюсюлмани или хинду, ще бъде нашироко разпозната като една смехотворна мерзост, каквото е тя в действителност. И само тогава ще имаме шанса да излекуваме най-дълбоките и опасни фрактури в света, който обитаваме.

2 мнения по „Сам Харис: Науката трябва да унищожи религията

  1. Pingback: Сам Харис: Наркотиците и смисълът на живота | 0,01%

  2. Pingback: Наука или религия « Бръсначът на Окам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s