Скрита енергия – явен провал

Чи“ (ch’i) или „ки“ (qi) е китайска дума, която се използва, за да опише „естествената енергия на Вселената“. Тази енергия, въпреки че е наречена „естествена“, е духовна или свръхестествена, и е част от метафизична система за формиране на убежденията (тоест метафизичен светоглед, формиране на възгледите, чрез метафизични твърдения; в контраст с емпиричната система за формиране на убежденията). Последователи на New Age културата често дефинират тази енергия като „неуловима“, „едва доловима“, „фина енергия„. Смята се, че чи прониква навсякъде, включително и в човешкото тяло. Подобни метафизични системи обикновено се разглеждат като подтип на витализма. Една от ключовите концепции, свързани с чи е концепцията за хармония. Безпокойството и тревогите, били те във вселената или в човешкото тяло, са функция на дисхармонията, на това, че нещата са извън баланс и в нужда за възстановяване на равновесието.

Привържениците на тази идея твърдят, че разполагат с доказателства за съществуването и силата на чи, като лекуват хора с акупунктура или чи кунг (ки гонг), като правят магически трикове, такива като чупене на дървени пръчици с върха на лист хартия или възкресяване на „мъртва” муха, или чрез ефектни изпълнения от бойните изкуства, като чупене на тухла с гола ръка или крак. Но когато биват изследвани под контролирани условия, все пак, привидно паранормалните или свръхестествени прояви на майсторите на чи, се оказват съвсем обикновени трикове от областта на магията, илюзията или естествените сили.

Витализма е популярна философия в много култури. Затова чи има множество съответствия: „прана“ (Индия и терапевтично докосване), „ки (ki)” (Япония); „оргон“ (Вилхелм Райх), „животинският магнетизъм” на Мезмер, „élan vital“ (жизнена сила) на Бергсон, са част от използваните наименования за това понятие. Идеята е много популярна сред привърженици на New Age мисленето, където просто се назовава думата „енергия„, въпреки че нейната концепция няма нищо общо с тази, използвана от физиците.

За да откриете повече какво мислят вярващите за чи, проверете която и да е от многобройните реклами из интернет, свързани с чи-продукти, или гледайте филма „Тора” на Ани Салич. Ще се изненадате на какви чудеса са способни хората само с няколко изпъшквания и изохквания, и размахване на ръце във въздуха.

Този текст (с изключение на добавката за Ани Салич) е превод на оригиналната статия от „речника на скептика“: http://www.skepdic.com/chi.html.

Дерън Браун демонстрира по-горе казаното в откъс от специалното му предаване “The Heist” („Обирът”), където за две седмици успява индиректно да убеди хора от различни сфери на бизнеса да откраднат 100 000 паунда, извършвайки въоръжен грабеж срещу поставен банков охранител:


В своите предавания Дерън използва единствено психологически техники за внушение и илюзия, като отрича присъствието на свръхестествени, паранормални или ясновидски сили.
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s