Едно от условията с първостепенна важност за успеха в дадена дейност е да не ти пука и да не обръщаш внимание на критиката. Дейността може да е свързана с изкуство, музика, наука, дори със суеверия. Може да градиш върху лъжа и умишлено да поддържаш измама, но никога не позволявай да отричат способностите ти. Има кой да повярва. И с течение на времето вярващите ще стават все повече и все по-вярващи.
Но друго условие гласи, че трябва да имаш обективна преценка за себе си и света около теб. Нужно е да изградиш самокритика, която да има за цел да усъвършенства и да насочва способностите ти в нови полета на вече избрана материя. Един процес на постоянно задълбочаване, разучаване, селектиране, научаване, разбиране. Понякога представяне пред публика и задължително – почивка. Ако чуждата критика съвпада с нормите на самокритиката, това значи, че си намерил приятел, който иска да ти помогне. А помощта е хубаво нещо, когато идва от приятел. Приеми я и ще се усъвършенстваш по-бързо.
Освен критиците има и лицемери. Те ти казват, че си великолепен, когато всъщност си нямат и представа от това, с което си се захванал. Поощряват по-ниско от посредствено ниво. Използват думи като „талант“ и „дарба“. Гъделичкат те по Его-то, но не разбират, че ти не искаш това. Пази се от тях, защото само ще те заболи главата.
Търси агресията, приятелски насочената агресия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s