Тимъти Лиъри. Неврополитика

 • Объркал съм много хора, включително и себе си, защото никога не съм проявявал и капка лоялност към някаква конкретна философска линия.
 • …Бяхме достатъчно наивни, за да се изненадваме, че много администратори всъщност не искаха да елиминират патологиите, които администрират.
 • Вината, невинността, наказанието, прошката, законът и реда, превъзпитанието – всички те са митология, която маскира простата реалност на лошо конструирани роботи, удрящи се един в друг. Причиняващите най-силна агония и предполагаемо неразрешими социални проблеми са причинени единствено от невежеството ни за способността на мозъка да повтаря механично и внезапно да се променя.
 • Промиването на мозъци се случва на всички нас през цялото време. Познанията за мозъчната функция са единствената защита срещу него. Решенията на затрудненото ни положение са неврологически. Трябва да приемем отговорност за нервната си система. Нашето състояние на роботи може да остане статично, ако безкрайно повтаряме запечатаното от младенчеството до юношеството, или да се промени драстично от специалисти по промиване на мозъци без нашето съгласие, или пък да поемем контрол върху нервната си система. Ако не приемем тази лична отговорност, някой друг ще го направи; ако приемем контрола, всеки от нас може да е човекът, който иска да бъде.
 • Интелигентността (определяна като точно, гъвкаво възприятие, преработка и предаване на сигнали) няма място в обществото на страха; най-опасните и най-силните автоматично са и най-умните.
 • Веднъж, когато неволно сряза членовете на бандата, това го хвърли в центъра на конфронтацията и неколкостотин мъже, въоръжени със затворнически ножове, стояха неловко в двора, докато се провеждаха прговори. Дипломация на голия адреналин.
 • Американците са изяли 1.8 х 10 на десета степен хамбургери от Макдоналдс и са избирали Ричард Никсън два пъти. Живеем на дъното на 80-километров гравитационен кладенец. Необходими са били 4.5 милиарда години земна еволюция, за да създадат нервни системи, способни да измислят технология, с която да се изкачат по този кладенец и да изстрелят миграционно-колонизационни цилиндри в пространството. Няма никаква причина отново да пълзим надолу в такава планетарна дупка. Нашата еволюционна мисия е да летим свободно през време-пространството. Първичният грях на „Битие“ е гравитацията: падението.
 • …най-лошият враг на всеки полицейски бюрократ е кликата в собствения му отдел, която иска властта му. Престъпниците и престъпните вълни са създадени от съревноваващи се клики между властимащите.
 • Цивилизацията, както Фройд мрачно признава, се основава на авторитарния държавен контрол над индивидуалния живот и индивидуалната сексуалност.
 • Животът е междузвездна комуникационна мрежа. Животът се разпространява през галактиките под формата на нуклеотидни матрици. Тези „семена“ се приземяват на планети, активират се от слънчевата радиация и развиват нервни системи.
 • По-висшият интелект сме НИЕ в бъдеще.
 • – Първо Библията ли трябва да прочета, или „И Дзин“ („Книга на промените“, една от петте класики на конфуцианството)?
  – Не си прави труда, с която и да е от тях. Те са остарели с хиляди години.
  – Добре, ама какво трябва да прочета?
  Дълга пауза. Сайръг, Уийлър и Сарфати за новите квантови теории? Пол за не-хистонните протеини? Етингър и Харингтън за дълголетието? О’Нийл за извънземната миграция? Сейгън за осъществяването на контакти с напреднали цивилизации в Космоса?
  – Чети научна фантастика.
  – К’во? Това не е духовно.
  – Напротив. Прочети всички книги за бъдещето, които можеш да намериш. И за напускането на планетата Земя. И за откриването на безсмъртие. И за осъществяването на контакти с по-висш интелект.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s